Jestliže patříte mezi jedince, kteří trpí hypertenzí neboli vysokým krevním tlakem, není od věci udělat vše pro jeho správnou regulaci. Samozřejmě dejte vždy na rady lékaře. Ale i vy můžete přiložit ruku k dílu zdravým přístupem k životu. Zkuste se pravidelně aktivně hýbat a také správně jíst. Možná, že na vaší zahrádce pěstujete ovoce či zeleninu, které vám tlak pomohou vyladit. Které to jsou?

Dejte si s chutí maliny

Oblíbené letní ovoce pomáhá nejen snižovat vysoký tlak, ale dokonale se podílí i na odbourávání cholesterolu v krvi. Zároveň maliny obsahují významnou kyselinu ellagovou, která má antioxidační, a dokonce i protinádorové vlastnosti. Výhodou je i vysoký obsah vlákniny a minimum cukru. Jedná se o dokonalý antioxidant a výborný zdroj vitaminů A, B, C a minerálů, jako jsou zinek nebo vápník.

Mimořádně zdravé jahody

Ke snižování vysokého tlaku dokonale přispívá i konzumace jahod. Stejně tak snižují hladinu cholesterolu a dokonale vás zbaví únavy i nervozity. Jsou plné vitamínu C a řady cenných minerálních látek. A protože jsou až z 90 % tvořeny vodou, podpoří během léta i hydrataci celého těla a jsou tedy i maximálně dietní.

Jezte zelenou listovou zeleninu

Vkládejte si do jídelníčku pravidelně zelené salátové listy jako jsou rukola, polníček, kapusta či špenát. Obsahují totiž vysoký podíl draslíku, který pomáhá ledvinám vyloučit močí více sodíku, což přispívá ke snížení krevního tlaku.

Nevyhazujte dýňová semínka

Jedná se totiž o koncentrovaný zdroj hořčíku a draslíku, což jsou důležité živiny pro kontrolu krevního tlaku. V semínkách se nachází i důležitý arginin, tedy aminokyselina potřebná k produkci oxidu dusnatého, který je nepostradatelný pro relaxaci krevních cév a snížení krevního tlaku. Perfektním přírodním lékem na vysoký tlak je i dýňový olej. Pouhé 3 g denně vám během 2 měsíců podstatně sníží systolický krevní tlak. Semínka jsou doslova nabitá vitamíny A, B, C, E a K, vápníkem, sodíkem a omega 3 a omega 6 mastnými kyselinami. Kromě jiného dokáží udržet vaše srdce v dobré formě, brání vzniku rakoviny a pozitivně ovlivňují celý imunitní systém.

Pochutnávejte si na mrkvi

Není nad čerstvě utrženou mrkev ze záhonku! Obsahuje vysoký podíl fenolických sloučenin, jako jsou kyselina chlorogenová, p-kumarová a kávová, které uvolňují krevní cévy a podílí se na redukci zánětů v těle, což pomáhá i ke snížení hladiny krevního tlaku. Konzumace v syrové stavu je samozřejmě mnohem prospěšnější stejně jako čerstvá mrkvová šťáva. Ve 100 g mrkve je trojnásobek denní doporučené dávky vitamínu A a také vitamíny C, D, E, B5 a B9. Navíc pomáhá očím, snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje trávení a peristaltiku.

Každý den rajče

Nejenže jsou rajčata plná drahocenných živin včetně důležitého draslíku, ale obsahují i důležitý karotenoidový pigment lykopen. Ten příznivě působí na srdce a snižuje tak veškeré rizikové faktory, k nimž patří i vysoký krevní tlak. Rajčata mají zároveň výborné antioxidační i antibakteriální účinky a jsou perfektní prevencí rizikových cévních onemocnění. Výborně chrání buňky před volnými radikály, zlepšují náladu, a dokonce podporují dobrý spánek.

Zdroje: www.fitnessgym.cz, www.vitalweb.cz, www.prozeny.cz