Vejce je superpotravinou
Zdroj: Shutterstock.com

Co udělá s tělem, když každý den sníte jedno vajíčko?

Vejce patří mezi ty nejzákladnější suroviny každé kuchyně. Mnoho lidí jich využívá hlavně při vaření či pečení, do svého jídelníčku je však zařazují jen sporadicky. Častá konzumace vajec má přitom pro tělo mnoho zdravotních přínosů, a to i navzdory několika rozšířeným mýtům. Zkuste si denně dopřát alespoň jedno vejce a brzy poznáte jejich pravé schopnosti!

Lidé je konzumovali snad odpradávna, protože věděli o jejich přínosech pro zdraví. I právě proto se obliba vajec dochovala až do dnešní doby. Je možné je připravit na několik způsobů, jsou ale rovněž součástí mnoha pokrmů. Jsou bohatým zdrojem proteinů, vápníku, vitamínů a minerálů. V minulosti však řada odborníků před jejich pravidelnou konzumací varovala kvůli vysokému obsahu cholesterolu. Toto tvrzení bylo později vyvráceno. Vejce, hlavně pak tedy vaječné žloutky, skutečně obsahují velký podíl cholesterolu, podle aktuálních studií ovšem jejich častá konzumace nepřispívá ke zvyšování cholesterolu v krvi. Naopak. Zařazení vejce do každodenního jídelníčku má pro lidské tělo mnoho zdravotních benefitů. 

Vejce se dají kombinovat i s avokádem. Vejce se dají kombinovat i s avokádem. Zdroj: Oksana Mizina / Shutterstock.com

Vejce jako základ dne

Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, a proto by měla být co nejvíce výživná, nutričně vyvážená a zároveň chutná. Je stěžejní i při hubnutí, neboť nastartuje metabolismus, díky čemuž tělo začne spalovat více tuků. Jako ideální snídaně se jeví právě vařené či smažené vejce. Kromě velkého množství bílkovin vejce obsahují minerály jako vápník, fosfor, draslík, zinek a železo, tedy látky, které podporují činnost mozku. V práci tak budete mnohem produktivnější a přes den toho stihnete mnohem více. Doplníte-li vejce zeleninou a celozrnným chlebem, přistane vám na stole naprosto ukázková snídaně, která vám dodá energii na celý den. 

Krásnější díky vejci

Kdo by nechtěl mít zdravě vypadající pleť a krásné zářivé vlasy? Na trhu existuje mnoho produktů, které k vytouženému zevnějšku mohou dopomoci, stejnou práci ale odvede i pravidelná konzumace vajec. Ta jsou bohatá na karotenoid lutein, biotin (vitamin B7) a vitamin B12. V kombinaci s proteiny ve vaječných bílcích tak napomáhají k posílení vlasů a kůže. Perfektní pokožky a pevných vlasů tak dosáhnete i bez předražených přípravků. 

Vlasy posílíte pomocí bylinek Díky pravidelné konzumaci vajec lze předejít vypadávání vlasů Zdroj: ANDRANIK HAKOBYAN / Shutterstock.com

Vejcem proti zapomínání, rakovině prsu i Alzheimerově chorobě

Často se vám stává, že si nemůžete během odpoledne vzpomenout na úkol, který vám byl ještě ráno zadán? Možná za tím stojí dlouhodobý deficit cholinu, tedy látky, která je spojována se správnou funkcí mozku. V takovém případě si vaše tělo pravidelnou konzumaci vajec přímo žádá. Vaječný žloutek je totiž nejbohatším zdrojem cholinu. Jeho přítomnost v těle je přitom nesmírně důležitá. Bez něj se mohou objevit již zmíněná zapomětlivost, bolesti hlavy a jeho nedostatek může vést až k rozvoji Alzheimerovy choroby. Zároveň bylo prokázáno, že ženy, které si pravidelně vejce dopřávají, mají až o 18 procent menší riziko vzniku rakoviny prsu. 

Zdroje:

prostreno.cz, keckmedicine.org, prozeny.cz

Akční letáky