Nastala sezóna cuket, a tak by bylo je škoda nevyužít nejen jako chutnou součást mnoha pokrmů, ale i jako pomocný prostředek ke snižování nadváhy. Protože jsou z větší části cukety tvořené vodou, neobsahují skoro žádné kalorie. V jejich případě se nemusíte obávat ani nechtěných cukrů, které se vyskytují v některé sladké zelenině. Naopak cukety jsou výborným zdrojem nepostradatelné vlákniny a vitaminů.
Jak vyrobit salát ze syrových cuket? Podívejte se ve videu:
Cukety nade vše
Cuket je mnoho druhů, jsou podlouhlé či kulaté, zelené, žluté i béžové. Mají však společnou vlastnost. Vždy se jedná o zeleninu plnou zdraví prospěšných látek a také po nich jistě nepřiberete. Zdokonalte svou postavu nejen dostatečným pohybem, ale i chutnými pokrmy právě z této zeleniny.
Proč jsou cukety zdravé
Cukety jsou skvělým zdrojem vápníku, hořčíku a železa a také bohatým zdrojem vitaminů skupiny B, provitaminu A a tolik blahodárného vitaminu C. A kolik má kalorií? Ve 100 g je pouze 19 kcal, díky čemuž je cuketa přímo dokonalou potravinou pro snižování váhy.
Cuketa na celý týden
Zkuste si vyzkoušet, jak vám půjde hubnutí s cuketovými pokrmy. Jedná se o zeleninu s neskutečně pestrým použitím, takže si ji můžete připravit na každý den dle jiného receptu. Pro inspiraci pro vás máme hned několik tipů, které vám pomohou k vysněné figuře.
Pondělí: Cuketová polévka
Uvařte si z cukety polévku. Dostupných receptů je nepřeberné množství, takže budete mít jistě z čeho vybírat. Můžete do ní přidat i další zeleninu jako například cibuli, česnek, mrkev či petržel a bylinky a vyrobit si třeba lehký polévkový krém. Stejně tak můžete využít i chuť čerstvých bylinek, či chilli, které dodá pokrmu ten správný pikantní říz.
Úterý: Cuketa na grilu či v troubě
Opět jeden z rychle hotových jídel, které vás zasytí, ale nepřiberete. Nakrájejte cuketu na tenké podélné plátky a opékejte je buď na grilu, nebo v troubě na plechu vyloženým pečičím papírem. Cuketu můžete předem potřít pestem, nebo ji na talíři dochutit čerstvě nasekanými bylinkami nebo jemně nastrouhaným sýrem s nízkým obsahem tuku.
Středa: Plněné cukety
Pokud máte cukety větších rozměrů, stačí je po umytí pouze podélně rozříznout a vydlabat jejich dužinu, kterou lze využít jako součást náplně. Stačí ji pokrájet na kousky a podusit například s paprikami, špenátem, rajčaty, ale i netučným masem. Využít můžete i maso mleté a také odtučněné sýry.
Čtvrtek: Cuketové nudle či špagety
Z cuket si velice snadno můžete vyrobit náhražku těstovin. Stačí si z nich připravit za použití náležité škrabky nudle či špagety. Takto upravené cukety často nahradí kalorické přílohy. A navíc jsou přirozeně bezlepkové a dietní. Do nudlí nikdy nepoužívejte vnitřek cukety s velkými jádry, ale jen pevnou dužinu.
Před tepelnou úpravou je důležité zeleninu zbavit přebytečné vody, proto nudle vložte do sítka a osolte. Promíchejte a nechte 10-15 minut odstát a následně přebytečnou vodu vymačkejte. Pak nudle po dobu 1 až 2 minut zprudka orestujte na olivovém oleji.
Pátek: Cuketové chipsy
Jedná so o poměrně chutné a zdravé mlsání, ale i hodnotný pokrm, který vás zasytí. Nakrájejte nebo nastrouhejte cukety na tenké plátky a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Můžete je lehce posypat kořením, lehce osolit a potřít olivovým olejem. Takto připravenou cuketu pečte při nízké teplotě do křupava. Výborným doplňkem může být i dip z lehkého jogurtu.
Sobota: Cuketový light guláš
Máte chuť na gulášek? Klidně si ho dejte, ale pro lepší shazování kil, si jej připravte z cuket. Místo masa stačí použít mladé nakrájené cukety a podusit je na dostatku cibule, papriky a kmínu jako při běžné přípravě klasického guláše. Přidat můžete i na kostičky nakrájené brambory, rajčata i papriky. Pokud jej budete potřebovat zahustit, můžete využít nastrouhanou dužinu.
Neděle: Cuketový tatarák
Očistěnou cuketu nastrouhejte najemno a lehce z ní vymačkejte šťávu. Následně ji orestujte na pánvi s kapkou olivového oleje a nechte vychladnout. Mezitím si prolisujte přes sítko oloupaná rajčata a vmíchejte je k cuketám společně s trochou rozetřeného česneku a olivového oleje. Pak už stačí jen dochutit solí a pepřem, případně worcesterovou či chilli omáčkou.
Související články
Zdroje: www.apetitonline.cz, www.starbene.it, www.receptyonline.cz