Cukrovka neboli odborně diabetes mellitus patří mezi takzvaná civilizační onemocnění, která jsou způsobena nezdravým životním stylem, vyplývajícím z nároků a možností moderní společnosti. Počet diabetiků u nás i celosvětově neustále stoupá. Jenom v České republice se počet registrovaných diabetiků blíží milionu. Jaké jsou typy cukrovky a co obnáší?
Cukrovka je způsobená neschopností organismu produkovat nebo správně využívat životně důležitý hormon inzulin, jehož úkolem je přeměňovat stravu na energii. Inzulin vzniká ve slinivce břišní a za normálních podmínek „vychytává“ cukr, který je pro organismus hlavním zdrojem energie, z krve a předává ho orgánům a tkáním. U diabetiků je ale tento proces narušen, případně úplně znemožněn. Léčba je potom nezbytná, neléčená cukrovka může být život ohrožující stav. Projevem cukrovky je vždy zvýšená hladina cukru v krvi a obvykle i v moči.
Inzulínové pero je účinné, ale samo o sobě nestačí
U cukrovky rozlišujeme již od 30. let 20. století dvě základní formy:
Diabetes 1. typu postihuje zhruba 8 % všech diabetiků, tedy výraznou menšinu. V tomto případě onemocnění vzniká na základě vrozených genetických dispozic nebo nějaké druhotné příčiny, například postižení slinivky břišní. Diabetici tohoto typu neprodukují žádný vlastní inzulin. Onemocnění se projevuje náhle a velmi výrazně. Dotyčný obvykle hodně zhubne, má neustále velkou žízeň a častou potřebu močení. Z dechu je mu cítit aceton. Může trpět nechutenstvím, nebo naopak mít neustálý hlad, sužují ho bolesti břicha, zvracení, může dojít až k poruchám vědomí nebo bezvědomí.
Tento typ diabetu se může objevit v jakémkoliv věku, ale nejčastěji jsou jím ohroženy děti a teenageři. Diabetu 1. typu nelze předcházet a zatím není možné ho vyléčit, přestože vědecký výzkum v této oblasti stále postupuje a není vyloučeno, že jednou tato možnost bude. Nyní ale vyžaduje celoživotní kompenzaci pod dohledem lékařů a úpravu životního stylu. Pacienti si musí píchat inzulin, naštěstí dnes mají k dispozici moderní inzuliny, pohodlné přístroje na jejich takřka bezbolestnou aplikaci a další užitečné pomůcky, jako například senzory, které měří kontinuálně hladinu cukru, a pacient tak může svoje hodnoty vidět třeba v mobilu. To vše umožňuje dobře kompenzovaným pacientům vést prakticky normální život s prognózou příliš se nelišící od zdravého člověka.
Riziko vzniku diabetu můžeme snížit aktivním přístupem – udržovat si zdravou hmotnost a přiměřeně se hýbat
Diabetes 2. typu u nás i celosvětově převládá, zhruba 92 % diabetiků, tedy naprostá většina, má právě tento typ. Pokud hovoříme o nárůstu pacientů s cukrovkou, je tím myšlen právě diabetes 2. typu. V tomto případě organismus pacientů produkuje inzulin, ale z různých důvodů ho nedokáže správně využít, a dochází tedy k jeho relativnímu nedostatku. Tento typ není ovlivněn jen geneticky, ale i vnějšími vlivy, tedy životním stylem. Rizikové faktory vzniku diabetu 2. typu jsou věk 40 a více let, nadváha, nedostatek pohybu, nezdravá strava a stres.
Jeho nástup je proti 1. typu mnohem nenápadnější. Vedle žízně, častého močení a hubnutí se může jednat o únavu, opakované plísňové svědivé infekce, špatné hojení ran. Někdy se zjistí až při léčení diabetických komplikací, jako jsou poruchy zraku, problémy s ledvinami nebo nehojící se vředy na nohou. Léčí se úpravou stravy a antidiabetiky ve formě tablet. Riziko vzniku diabetu 2. typu ale můžeme sami snížit aktivním přístupem – udržovat si zdravou hmotnost, přiměřeně se hýbat, nekouřit, omezit alkohol a nezdravé potraviny typu uzenin, sladkostí, smažených jídel. Prospěje naopak pestrá strava bohatá na vitaminy, minerály a vlákninu (ovoce, zelenina, luštěniny, kvalitní rostlinné oleje, celozrnné výrobky).
Zdroje: www.ikem.cz, www.nzip.cz a zdravi.euro.cz