Voňavé zlatavé koření, které máme spojené především s Vánocemi. To je skořice. Je skvělá na přípravu svařeného vína, cukroví, jablečného štrúdlu nebo k oživení indického jídla. Skořice však není jen kořením, je také léčivým produktem, jenž pomáhá hlavně lidem s cukrovkou a vysokým tlakem.
Zdroj: www.healthline.com, www.novinky.cz, dietetička Lisa Drayerová, Lauri Wrightová – Academy of Nutrition and Dietetics
Co je skořice
Koření, které používáme, je kůra stromu Cinnamomum zeylanicum. Ta se sbírá a usuší. Její historie sahá až do starého Egypta, kde se používala jako parfém při procesu balzamování. Byla tak vzácná a drahá, že si ji mohli dovolit pouze králové. Výrazná vůně a chuť skořice je způsobena její olejnatou částí. Právě ta je podle vědců zodpovědná za většinu pozitivních účinků na zdraví a metabolismus.
Skořice je nabitá antioxidanty
Antioxidanty chrání tělo před oxidačním poškozením způsobeným volnými radikály. A skořice je jimi doslova nabitá. Dokonce překonala „superpotraviny“, jako je česnek a oregano. Díky tomu má protizánětlivé vlastnosti, pomáhá tělu bojovat s infekcemi a napravovat poškození tkání. Dokonce tak, že by se mohla v budoucnu používat jako preventivní lék v boji proti rakovině. Výzkum ve zkumavkách a na zvířatech zjistil, že působí proti růstu rakovinotvorných buněk a podporuje detox organismu.
I malá dávka skořice redukuje hladinu krevního cukru.
Skořice, cukrovka a vysoký krevní tlak
I malá dávka skořice redukuje hladinu krevního cukru, celkového cholesterolu, „špatného“ LDL cholesterolu a triglyceridů, zatímco „dobrý“ HDL cholesterol zůstává stabilní. Koření je také schopné dramaticky snížit inzulínovou rezistenci, což znamená, že významně zvyšuje citlivost na hormonální inzulín. Pacienti s cukrovku 2. typu tedy mohou skořici zavést do své denní rutiny. Předtím by si však měli udělat malý test.
Skořice a hladina krevního cukru – test
Ráno si dejte půlku lžičky skořice na snídaňové cereálie, na ovoce nebo do kávy a změřte si hladiny krevního cukru před a po konzumaci. Měření opakujte po třech hodinách a zapište si rozdíl. Dejte si však pozor na denní limit, který je maximálně 6 gramů koření, což jsou tři kávové lžičky. Hodnoty krevního cukru by pak mohly klesnout nebezpečně nízko.
Jak skořice funguje?
Jak to, že je skořice schopna snížit hladinu cukru v krvi? Zasahuje totiž do mnoha trávicích enzymů, což zpomaluje odbourávání sacharidů v trávicím traktu. Látky obsažené ve skořici navíc mohou působit podobně jako inzulín, což výrazně zlepšuje absorpci glukózy. Studie dokázaly, že snižuje hladinu cukru v krvi nalačno o 10–29 %. Stačí si dát půl až 2,5 čajové lžičky skořice denně.
Ceylonská skořice je kvalitnější a vypadá jako doutník.
Jakou skořici používat
Pokud chcete využít skořici a její zdravotní benefity naplno, kupte si „pravou“ ceylonskou. Čínská skořice kassia může ve velkých dávkách způsobovat problémy kvůli obsahu kumarinu, sloučeniny, která může poškozovat játra. Pravou skořici koupíte v obchodech se zdravou výživou nebo na internetu.