Datle jsou nejen příjemně sladkou pochoutkou, ale mají i velice příjemnou konzistenci dužiny, která je jemné a plné chuti. Podle vědců obsahují velké množství zdraví prospěšných látek, které vám mohou pomoci s řadou zdravotních neduhů. Jsou doslova napěchované vitamíny a antioxidanty, takže se jedná o dokonalou svačinku během dne. Kromě toho, že je můžete pojídat jen tak samotné, datle jsou skvělé i v koláčích, buchtách a je z nich i skvělá marmeláda a třeba i čatní.

Chcete znát 10 nejzdravějších potravin? Podívejte se na následující video:

Zdroj: Youtube

Pochoutka z orientu

Datle jsou plody datlovníku pravého neboli Phoenix dactylifera. Mají podlouhlý oválný tvar, jsou dlouhé zhruba 3 až 7 cm a v průměru mají 2 až 3 cm. Dle konkrétního druhu mívají plody zpravidla žlutou, oranžovou, tmavě červenou, hnědou a někdy i černou barvu.

Rostlina svým původem pochází z oblastí Mezopotámie ve střední Asii, kde se pěstovala již před více než 5000 lety. V současné době se nejvíce pěstuje v Alžíru, Americe, Egyptě, Iránu, Iráku, Izraeli, Libyi, Pákistánu, Maroku, Saúdské Arábii a Tunisu.

Chléb pouště neboli beduínský chléb

Vzhledem k tomu, že jsou datle značně výživné, bývaly kdysi hlavním zdrojem potravy pro obchodníky, kteří cestovali dlouhé týdny a měsíce po pouštích na velbloudech. Datle měli s sebou slisované do podoby chlebového bochníku a sloužily jim jako zdroj sacharidů, vitamínů a minerálů.

Datle a zdraví

Tato sladká pochoutka je významným zdrojem sacharidů, vitamínů A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E a K. Stejně tak obsahuje přes 20 významných aminokyselin a poměrně velké množství minerálů, kde jsou zastoupené například draslík, chlór, fosfor a vápník. Dále i stopové prvky mědi, manganu a zinku.

Dejte si však pozor na vysoký obsah cukru a jezte datle jen v přiměřeném množství, mohlo by se to odrazit na vaší figuře. Jejich konzumace je velice vhodná po sportovních aktivitách, při rekonvalescenci po vážném onemocnění, doporučuje se těhotným ženám a všem, kteří chtějí nabrat svalovou hmotu. Datle jsou však skvělé i na mnohé zdravotní neduhy. S čím vším vám pomohou?

Zdravé cévy a srdce

Díky všem obsaženým látkám jsou cévy vynikající potravinou, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, podílí se na snižování vysokého tlaku a působí jako účinná prevence onemocnění srdce. Dokonce se jedná o potravinu, která díky svému vysokému obsahu draslíku snižuje rizika mrtvice až o celých 40 %. Předcházejí poruchám srdečního rytmu a zajišťují celkovou stabilitu i všechny důležité funkce organismu. Z tohoto důvodu je často doporučují i lékaři.

Proti chudokrevnosti

Datle jsou dokonalým přírodním zdrojem železa, a proto jsou vhodné pro všechny jedince s anémií. Pouhých 100 g datlí obsahuje 5 % doporučené denní dávky. Jejich pravidelné pomlsávání vás zbaví případné únavy, naopak vám dodá jistou dávku energie.

Zdravá střeva s dobré trávení

Datle obsahují jak rozpustnou, tak i nerozpustnou vlákninu, aminokyseliny a draslík. Tato látky napomáhají rozmnožování probiotických bakterií a pozitivně ovlivňují správné fungování střevní mikroflóry. Díky tomu tedy i náležitou funkci trávícího cyklu. Zároveň potlačují růst patogenních organismů v celém trávicím traktu. Vyhnete se tak i potížím jako je zácpa či průjem.

Související články

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, ekucharka.cz, www.jakzdrave.cz, www.prostreno.cz