Vědci z oddělení výzkumu a vývoje společnosti Danisco v americkém Madisonu před časem sledovali skupinu 326 dětí ve věku mezi 3 a 5 lety a po půlročním pozorování prokázali, že probiotika posilují obranyschopnost dětského organismu.

Kladný účinek se dostavil u skupiny dětí, kteří užívali kmen bakterií Lactobacillus. Ještě vyšší zjištěný pozitivní efekt pak přinesla kombinace s kmenem Bifidobacterium.

Při užívání obou kmenů zaznamenali odborníci snížení projevů teplot o 73 %, pokles výskytu kašle o 62 % a pokles výskytu rýmy o 59 %.

Probiotika pro zdraví

Probiotika jsou pro dětskou imunitu dobrým pomocníkem. Tyto tělu prospěšné bakterie se vyskytují v zakysaných mléčných výrobcích, počet bakterií v nich je však relativně nízký, stejně jako rozmanitost kmenů.

Výhodnější je proto užívat probiotika ve formě kvalitních doplňků stravy, určených speciálně dětem.

Při dlouhodobém užívání působí probiotika preventivně proti oslabení obranyschopnosti organismu.

„V každé tobolce je 5 až 8 miliard prospěšných bakterií. Také počet kmenů je mnohem vyšší než v zakysaných mléčných výrobcích. Díky tomu probiotika obsažená v doplňcích stravy působí mnohem intenzivněji než v běžných potravinách,“ říká ředitel České asociace pro speciální potraviny Ing. Bohumil Hlavatý.

„Na rozdíl od užívání léků probiotika dětské tělo nezatěžují a naopak pomáhají budovat a posilovat imunitní systém,“ vysvětuje Bohumil Hlavatý.

O probiotika v podobě tobolek je vhodné obohatit dětskou stravu především v náročnějších obdobích roku, výhodná jsou i pro děti alergické na mléčné výrobky (v takovém případě však jejich užití konzultujte s lékařem!).

Obnovují užitečnou střevní mikroflóru

Probiotika hrají významnou úlohu i při léčbě antibiotiky. Ta obvykle dobře zaberou a dostanou děti (a samozřejmě i dospělé) relativně rychle z nejhoršího. Rychlé uzdravování je sice příjemné, ve střevech ovšem dochází k pravému opaku. Antibiotika likvidují nejen škodlivé bakterie, ale i ty potřebné, které jsou součástí tzv. střevní mikroflóry a jsou pro tělo a jeho bezchybné fungování nezbytné.

Výhodné přitom je, když doplněk stravy obsahuje nejen prospěšná probiotika (živé kultury prospěšných bakterií), ale současně i prebiotika – látky potřebné k množení těchto užitečných střevních bakterií.

V takovém případě je důležité nastolit znovu co nejdříve tolik důležitou rovnováhu – a tady opět pomohou probiotika. Ta by se měla brát nejen po skončení léčby antibiotiky, ale už v jejím průběhu, aby organismus co nejdříve dosáhl stavu jako před onemocněním.

Rýma dokáže potrápit

Rýma není příjemná pro nikoho, poměrně velkým problémem je ovšem zvláště pro děti, které ještě neumějí smrkat, především pro kojence.

Kojenci totiž nejsou zvyklí a neumějí dýchat efektivně ústy. Pokud jsou k tomu ucpaným nosem donuceni, vede to k povrchnímu a tudíž nekvalitnímu spánku a především k obtížím při kojení i sání z láhve. Oboje potom snižuje řádnou obrannou reakci proti infekci a přispívá k jejím komplikacím.

Jak pomoci nosní sliznici

Preventivním, ale i léčebným opatřením je správná péče o nosní sliznici. Tato péče není tak běžná jako například péče o ústní dutinu nebo pokožku. Přitom je stejně důležitá – ochraňujeme a posilujeme nosní sliznici, která představuje důležitou přirozenou bariéru vůči průniku infekce.

Řasinky nosní sliznice neustále kmitají a tím transportují hlen a inhalační nečistoty směrem ven z dýchacích cest. Preventivní šetrné zvlhčování a oplachování nosní sliznice správné funkci řasinek napomáhá. Oplachování sliznice při rýmě je také vhodné k ředění a odstraňování nahromaděného hlenu. Snášenlivost těchto roztoků je do značné míry individuální.

Nejšetrnější by měly být tzv. izotonické roztoky, které mají stejnou koncentraci iontů jako tělní tekutiny, tudíž jsou i dobře tolerovány a nezpůsobují ucpávání nosu nebo vysušování sliznice.

U malých dětí bychom přitom neměli používat běžné nosní kapky, nýbrž jen kapky určené speciálně k těmto účelům. Jedná se o nechemické přípravky na bázi vodných roztoků.

Roztoky hypertonické (tj. s obsahem iontů vyšším, než je koncentrace tělních tekutin) nebo hypotonické (s nižším obsahem iontů) přitom tyto obtíže způsobovat mohou.

Používání vhodných roztoků působí jako prevence proti ucpanému nosu a rýmě, čímž zamezuje dýchání ústy a vysušování sliznice.

Kapky tak napomáhají předcházet vážnějším komplikacím, jako jsou dráždivý kašel a nemoci dolních cest dýchacích nebo hromadění hlenu ve středouší, které může vést až k zánětu středního ucha.

Jejich rozumné dlouhodobé užívání nezpůsobuje nežádoucí účinky, jaké mají například některé léky na zmírnění otoku nosní sliznice (tzv. vazokonstrikční nosní kapky a spreje).

Prevence proti infekcím u kojenců

Důležité je kojení – mateřské mléko obsahuje jednak obranné látky, které omezují množení virů, jednak specifické protilátky proti mikrobům, s nimiž se matka dítěte setkává.

Dále je důležité omezit kontakty novorozenců a malých kojenců s nemocnými osobami a pokud možno se nepohybovat v prostředí s velkým množstvím lidí.

Velký význam má rovněž

  • racionální strava kojící matky a později i dětí samotných,
  • očkování,
  • péče o domácí mikroklima a především optimální vlhkost v pokoji dítěte.

Nízká vlhkost vede k vysychání nosní sliznice, nadměrná naopak k přemnožení plísní a roztočů, jež poškozují sliznici svými agresivními enzymy, nemluvě o jejich obrovském alergenním potenciálu).