Svědectví kávové kantáty

O tom, zda mohou mladí lidé popíjet kávu se zjevně vedly bouřlivé diskuse už v dobách minulých. Báseň o dívce Lieschen, které otec pití kávy zakazoval, zhudebnil ve 30. letech 18. století Johan Sebastian Bach. Ačkoli ji nazval Schweigt stille, plaudert nicht, známější je jako Kantáta o kávě nebo Kávová kantáta. Hrdinka příběhu odmítá otcův zákaz pití kávy s tím, že bez každodenního šálku kávy by se z ní stal "kus vysušeného skopového". Následuje árie, ve které dívka vychvaluje kávu jako nápoj "sladší než tisíc polibků". Otec vyhrožuje, že pokud s pitím kávy nepřestane, zakáže jí vycházky a dívka bude mít utrum s nákupy módních šatů a stuh na klobouky. Lieschen opáčí, že toho všeho se klidně vzdá, jen když jí zůstane káva…

Existuje bezpečná dávka kofeinu?

Je třeba předeslat, že nnožství kofeinu v kávových zrnech se různí nejen podle druhu kávovníku (arabika obsahuje méně kofeinu než robusta), ale také podle způsobu zpracování. Rozdílný obsah kofeinu mohou mít dokonce zrna z jednoho keře. Jeden šálek kávy obsahuje od 40 mg u espressa z odrůdy Arabica (30 ml) až po 100 mg na 120 ml v obyčejné překapávané kávě. Proces pražení snižuje obsah kofeinu v zrnu – proto dlouho pražená kávová zrna obsahují méně kofeinu než lehce pražená.

Jako bezpečná denní dávka kofeinu pro dospělé se uvádí 3-6 mg na kilogram tělesné hmotnosti. Těhotné a kojící ženy podle britské vědecké komise Committee on Toxicity by neměly přesáhnout při konzumaci 3,43 mg na kilogram tělesné hmotnosti a den. U dětí by se negativní projevy kofeinu neměly projevovat do denní dávky 3 mg na kilogram tělesné hmotnosti. Pochopitelně, že pokud má někdo přecitlivělost na kofein, pak pro něj ani zmíněné dávky nejsou bezpečné. Americká pediatrická akademie (AAP) doporučuje, aby děti ve věku od 12 do 18 let nekonzumovaly více než 100 mg kofeinu denně. Traduje se, že v Itálii, tedy v zemi, která je pitím kávy mimořádně proslulá, vyřešili otázku pití kávy dětmi po svém. Aby se děti při návštěvách kaváren s rodiči nenudily a měly k dispozici „svůj“ nápoj, vymysleli pro ně kapučíno (cappuccino), které kromě kávy obsahuje také mléko a mléčnou pěnu.

Zvýšená konzumace kofeinu může mít fatální následky

Výzkum, který provedli švýcarští vědci na krysách potvrdil, že zvýšená konzumace kofeinu u dospívajících krys zpomaluje vývoj mozku. Vědci se obávají, že zvýšená konzumace kofeinu denně (okolo 300 - 400 mg kofeinu denně, tedy 4 energy drinky, popř. 4 kávy nebo velká láhev koly) zkracuje dobu, po kterou pubescent spí hlubokým spánkem, který je pro vývoj jeho mozku velmi důležitý. Na další možné následky nestřídmého pití nápojů s obsahem kofeinu dětmi a mladistvými upozornil pro server Daily Mail profesor Reto Huber z Curyšské dětské nemocnice: „Během puberty prochází mozek delikátní vývojovou fází, při které může dojít k rozvoji mnoha psychických nemocí."

Horší než samotná káva

Účastníci diskusí o škodlivých účincích pití kávy na děti a mladistvé zdůrazňují, že kofein v dnešní době zdaleka děti a mladí lidé nekonzumují pouze v kávě. Hovořit by se tedy mělo o nebezpečí, které se skrývá i v nadměrné konzumaci energy drinků či kolových nápojů. A připomínají, že neblahé následky může mít také nadměrná konzumace cukru, který bývá v kávě, zvláště té podávané v nejrůznějších kavárenských řetězcích, přítomný.

Zdroj: cs.wikipedia.org, www.idnes.cz, www.cdc.gov, time.com