Zdroj: www.idnes.cz, primanatura.cz, www.cukr-v-krvi.cz, care.diabetesjournals.org, www.novinky.cz, Lauri Wright, mluvčí americké Academy of Nutrition and Dietetics, nutriční terapeutka Lucie Vaňková

Tento zdraví prospěšný nápoj udělá díky svému složení dobrou službu všem, kdo chtějí zhubnout, pročistit svůj organismus, prospívá i lidem s diabetem, upravuje krevní tlak a má blahodárný vliv na fungování celého trávicího traktu. Na jeho přípravu se přitom používají běžně dostupné suroviny a je velmi rychle hotový. Zvládnete ho snadno vytvořit i po ránu, když v domácnostech vládne poněkud hektická atmosféra. A právě po ránu by se měla tato domácí medicína nalačno vypít. Můžete si z toho vytvořit každodenní návyk, případně si dopřát jen několikatýdenní kúru.

Jaké suroviny je potřeba si připravit?

Na jednu porci budete potřebovat:

1 čajovou lžičku pravé neboli cejlonské skořice, 2 čajové lžičky jablečného octa, 2 čajové lžičky citronové šťávy, 1 až 2 čajové lžičky medu podle chuti, 2 dcl neperlivé vody

Všechny uvedené suroviny dejte do sklenice nebo šálku a pořádně rozmíchejte, případně můžete použít i mixér, pokud byste chtěli co nejhladší konzistenci. Tím je váš nápoj hotov, pak už stačí ho rovnou vypít. A v čem tkví jeho vynikající účinky? Samozřejmě ve složení, všechny suroviny mají značně pozitivní vliv na lidské zdraví.

Skořice

Toto příjemně aromatické koření obsahuje zdraví prospěšné silice, bílkoviny, vlákninu, minerály včetně hořčíku, draslíku, selenu, ale i vitaminy C, E, K, kyselinu listovou či pantothenovou. Působí blahodárně na zažívání, má antibakteriální a protiplísňové účinky, vhodná je právě v kombinaci s medem. Zrychluje metabolismus, a navíc snižuje chuť na sladké, což se právě při hubnutí hodí. V neposlední řadě má schopnost regulovat hladinu krevního cukru: „Prokázán je pozitivní vliv skořice na léčbu cukrovky, reguluje totiž hladinu cukru v krvi,“ potvrzuje Lauri Wright, mluvčí americké Academy of Nutrition and Dietetics. Skořice navíc funguje jako významný antioxidant a chrání tělo před oxidačním stresem, tedy nerovnováhou mezi volnými radikály a schopností organismu je odstraňovat. „Vypadá to, že skořice funguje protizánětlivě, udržuje buňky zdravé a pomáhá se zbavovat odpadních látek,“ dodává Lauri Wright.

Jablečný ocet

Tento antibakteriální elixír obsahuje mnoho vitaminů, hlavně C a vitaminy ze skupiny B, minerálů, jako je draslík, vápník, hořčík a železo, enzymů a samozřejmě kyseliny, především octovou, pantothenovou a listovou. Díky svému složení podporuje metabolismus, posiluje imunitu, má výrazné detoxikační účinky a působí jako přírodní antibiotikum, nezanedbatelný je také jeho příznivý vliv na trávení, cévy, krevní tlak i pleť. Je vhodný i pro diabetiky, neboť má schopnost snižovat hladiny krevního cukru a zvyšovat účinnost inzulinu, jak uvedly například autorky Carol Johnston, Cindy Kim a Amanda Buller v odborném časopise Diabetes Care.

Citronová šťáva

Citrony máme všichni automaticky spojené s vitaminem C, ale obsahují i další prospěšné látky, jako například flavonoidy a minerály, především vápník, draslík, fosfor, hořčík, zinek a železo. Díky svému složení působí antisepticky a detoxikačně, ale také zvyšují pružnost cév a podporují metabolismus a trávení. Stejně jako ocet i přes svou kyselou chuť působí na organismus zásaditě, což je pro tělo zdravé. Citrony jsou velmi prospěšné pro diabetiky, protože pomáhají snižovat glykemický index jídla, vitamin C v nich obsažený zlepšuje využitelnost inzulinu, pomáhá předcházet komplikacím při hojení ran a komplikacím se zrakem, což jsou u diabetiků časté problémy, pomáhá kontrolovat hyperglykemii, snižuje krevní tlak a zlepšuje prokrvení, jak uvádí zdravotní sestra Světluše Vinšová na webu Cukr v krvi.

Med

Tradiční součást nejen naší kuchyně, ale i domácího léčení. „Med obsahuje rychlé cukry, především fruktózu a glukózu, a slouží tedy jako okamžitý zdroj energie. Dále obsahuje vitaminy skupiny A, C a B, minerální látky vápník, fosfor, draslík, hořčík, železo a důležité aminokyseliny,“ potvrzuje jeho blahodárné složení nutriční terapeutka Nemocnice s poliklinikou v Italské ulici v Praze Lucie Vaňková. Je známý svými antibakteriálními účinky, proto se používá při nemocech horních cest dýchacích. Dále má hojivé, regenerační a zklidňující účinky, také posiluje imunitní systém a díky obsahu železa i krvetvorbu.

Je jasné, že výše uvedené suroviny ve správném poměru vytvoří skutečně přínosný koktejl, který vaše tělo posílí v mnoha směrech. Vzhledem k dostupnosti surovin a snadnosti přípravy jeho vyzkoušení opravdu nic nebrání.