Mezi léčivými rostlinami je kopřiva skutečný hit. Nejznámější jsou kopřiva žahavka a kopřiva dvoudomá. Oba druhy jsou si velmi podobné, nicméně žahavka je podstatně menší a dorůstá maximálně do 30 cm výšky. Kopřivy se často vyskytují v bohatě živených půdách, v blízkosti obydlí, na rumištích, u lesů a luk i v zahradách. Nevadí jim růst ve stínu ani na slunci. Prostě máte možnost nasbírat si je kdekoliv v přírodě. Mnoho lidí je bere jako všude rostoucí plevel, ale to je velká škoda.

Léčebné účinky

Kopřivy mají výborné léčebné účinky při revmatismu a dně. Skvěle posilují funkci střev a napomáhají při chudokrevnosti. Jde o jednu z nejlepších léčivek, které dokonale čistí krev a pozitivně ovlivňují krvetvorbu. Kopřivy přirozeným způsobem snižují obsah cukru v krvi a jsou tak úžasným podpůrným prostředkem při léčbě cukrovky.

Dopřejte si je i tehdy, jestli vás trápí nemoci a záněty močových cest nebo vás zlobí slinivka břišní. Jistě kopřivy oceníte i v období virových a bakteriálních onemocněních. Odvar z kořene úspěšně potlačuje kašel a zahleňování plic. Kopřivy jsou nabité mnoha zdraví prospěšnými látkami, jako jsou třísloviny, kyselina křemičitá, slizy a organické kyseliny. Nabízí i vitamín C, B2 a B6.

Kopřiva vás zbaví únavy a potlačí alergie

Od určitého věku se přirozeně snižuje obsah železa v těle. Proto se můžete cítit často unavení a vyčerpaní. Mladá kopřiva vám tento stav může pomoci překonat, a to díky vysokému obsahu železa. Dopřejte si v takovém období kopřivovou kúru, budete se cítit mnohem lépe a vrátí se vám energie a síla. Jaro je čas, kdy dochází ke spouštění pylových alergií. Jejich příznaky vám může pomoci zmírnit také kopřivový odvar.

Jarní očistná a detoxikační kúra

Nic neodkládejte, začněte nejlépe hned a opakujte detox každé jaro. Uvidíte, jak budete plni energie a tělo se vám odmění, protože se mu uleví. Skvělým způsobem je čtyřtýdenní očistná kúra s pravidelným popíjením čaje z mladých výhonků. Jak na to? Stačí každé ráno půl hodiny před snídaní vypít jeden šálek čaje na lačno pro zdraví. Další dva hrnečky popíjejte po doušcích v průběhu celého dne, značně tím zvýšíte léčivé účinky kopřiv. Očistná kúra je velmi příjemná a čeká vás i sympatický bonus, kterým jsou omlazující účinky.

Nejvíc hodnotných látek je v „mláďatech“ a ve špičkách

Vypravte se na kopřivy co nejdříve, dokud jsou mladé, protože mají nejen úžasnou sílu, ale jsou přímo nabité velkým množstvím prospěšných látek. A jestli chcete opravdu „kvalitu“, sbírejte jen vrcholy rostlinek. Ostatně toto pravidlo platí během celého roku, i když už budou kopřivy vzrostlé.

Recept na kopřivový čaj

Vložte do hrnku 2 lžíce čerstvých kopřivových listů, přelijte je vroucí vodou a nechte asi 15 minut stát pod pokličkou. Poté odvar slijte a váš elixír je na světě. Můžeme si však připravit letní studenou variantu. Stačí nechat kopřivy vylouhovat přes noc ve studené vodě, druhý den sceďte a popíjejte během celého dne. Léčivou sílu mladých jarních kopřiv si můžete i uchovat, když si z nich připravíte sirup. Hodí se vám jako zdravá přísada do letních osvěžujících nápojů.

Zdroje: www.jimejinak.cz, www.nazeleno.cz, www.cba.cz