Proč na očistu zrovna rýže?

Detoxikace rýží je jednou z nejefektivnějších, nejrychlejších a také nejlevnějších metod očisty těla. A hlavně, kdo z vás nemá rýži doma po ruce? Většinou ji najdete v potravinové skříňce každé domácnosti. A kdyby náhodou zrovna došla, dokoupíte ji dnes kdekoliv, a hlavně všechny její možné druhy.

Pro lidský organismus a jeho detoxikaci byste měli sáhnout přednostně po rýži celozrnné, známé jako hnědá rýže či natural loupaná i neloupaná. Její zrnka nejsou po sklizni už nijak upravovaná ani chemicky ošetřovaná a jsou tak dobrým absorbentem k očištění těla od toxinů.

Zázračná rýže

Skvělým bonusem rýže je obrovský obsah rostlinných bílkovin a to, že je nadupaná nenasycenými mastnými kyselinami. A nejen to! Dalším plusem je vysoký podíl vitamínů B1, B2, B3 a vitaminu E. Kromě toho je bohatá na minerální látky, jelikož obsahuje stopy draslíku, fosforu, křemíku, dále pak zinek, vápník, hořčík, selen a samozřejmě vlákninu. A aby toho nebylo málo, ví se, že je celozrnná rýže také vynikajícím zdrojem glukanu – polysacharidu, který podporuje tvorbu a aktivitu buněčné imunity, což se v současné době hodí dvojnásob!

Natural rýže obsahuje i velké množství slizotvorných látek, které pomáhají při střevních onemocněních a zažívacích potížích. A největší přínos? Pro svůj obsah značného množství kyseliny glukuronové rýže skvěle podporuje přirozenou detoxikaci celého organismu, napomáhá správné činnosti střev a stabilizuje hladinu cukru v krvi, což současně stimuluje spalování tolik nenáviděných tuků.

Jak na to

Rýžových detoxů je hned několik, takže vyberte ten správný pro vás. Klasický rýžový půst je na tři dny, další očistná dieta trvá sedm dní a tělo se během ní pročistí a zbaví toxických látek. Třetí detox je již delší a trvá až 36 dní, ovšem při něm už budete vidět i úbytek na hmotnosti. Denní dávka rýže při rýžové dietě by měla činit 200–300 g (hmotnost rýže v syrovém stavu). Ideální je dávku rozdělit do 3–5 porcí. Rýži si rozdělte tak, abyste každý den snědli 4 až 5 porcí.

Rýžová dieta na 3 dny

Zvolte ji, když potřebujete rychle detoxikovat organismus. Znáte to! Jsou dny, kdy se člověk neovládne a prostě a jednoduše hoduje a přejídá se. Rýže pomůže z těla odstranit toxické látky a organismus uklidní. Stačí ji jen důkladně předem namočit a poté uvařit, nejlépe bez soli. Můžete ochutit troškou kokosového oleje. Po skončení půstu byste měli pokračovat tak, že další dva dny budete jíst lehčí stravu a pak se postupně vrátíte k běžnému jídelníčku.

Rýžová dieta na 7 dní

Jeden týden očisty je už pro větší vytrvalce, ovšem ve výsledku svůj organismus pročistíte od neblahých látek mnohem víc. V prvních dvou dnech byste měli jíst jen natural vařenou rýži bez soli. Další den můžete zpestřit rýži dušenou zeleninou a pátý den můžete přidat i luštěniny. Po celou dobu můžete používat i rýžový olej.

Rýžová dieta na 36 dní

Pro nejlepší výsledky detoxikace i hubnutí je nejvhodnější tato metoda. Rozdělená je do čtyř fází a každá trvá devět dní. Doporučuje se, abyste každé sousto důkladně kousali, dokonce více než 40x. Trpělivost prostě přináší výsledky! Budete v tu chvíli myslet jen na vychutnávání zázračné rýže.

1. fáze: jíte jen celozrnnou rýži, předem večer namočenou a v daný den uvařenou ve stejné vodě.

2. fáze: k celozrnné rýži přidáte vařenou nebo dušenou zeleninu, přičemž by měla tvořit zhruba čtvrtinu každé porce.

3. fáze: přidejte k rýži luštěniny, které mohou tvořit až pětinu vaší porce. Fazole, hrách, čočku, sóju či cizrnu namočte na 6 až 12 hodin a povařte bez soli. Pro blaho chuťových buněk můžete pokrm ochutit kořením a bylinkami.

4. fáze: dočkali jste se nirvány a zasloužíte si i syrovou zeleninu. Polovinu každé porce bude tvořit rýže, pak pětinu tepelně upravená zelenina, zbytek luštěniny a čerstvá zelenina.

Odpověď vašeho těla

Po dokončení očistné kůry se budete cítit pro úbytek kilogramů nejen lehčí, ale především nabiti energií. Případné bolesti hlavy, zad a kloubů vás nebudou určitě obtěžovat. Aktivaci detoxikace patrně poznáte podle změněné barvy stolice a moči. Nezapomínejte detoxikační kůru doplnit i pravidelným přísunem tekutin – alespoň 2 litry čisté vody nebo zeleného čaje denně. A pro blaho nejen těla, ale i duše si dopřejte často i klidnou koupel, doplněnou třeba blahodárnou epsomskou solí!

Zdroje:

www.alternativnimagazin.cz, www.extra.cz, farmazdravi.cz