Pečlivá hygiena, správná životospráva, otužování a dostatečný přísun vitamínů jsou některé z preventivních kroků, které pomáhají předcházet mnoha onemocněním. Svědomité mytí rukou by mělo být samozřejmostí, jsou však situace, kdy potřebujete ještě jednodušší řešení. Pak přijde vhod lahvička s antibakteriálním gelem, který snadno nanesete na ruce a je hotovo. Výrobu takové směsi zvládnete v domácích podmínkách a stačí jen několik surovin.

Hojivá aloe vera

Při cestách, na nákupech, ve škole i na výletě najde uplatnění lahvička s dezinfekčním přípravkem, který během několika vteřin zlikviduje množství nechtěných mikroorganismů na povrchu vašich rukou. Kupované přípravky většinou obsahují velké množství alkoholu, který při častém použití pokožku rukou vysušuje. Snadno použitelnou a ke kůži šetrnou dezinfekci si zvládnete vyrobit hravě i doma. Hlavní složkou je v tomto případě gel z aloe vera, který má hydratační a hojivé účinky a zanechává pokožku hebkou a vyživenou. Koupíte ho běžně v lékárnách, v obchodech s přírodní kosmetikou nebo na internetu, jeho cena se pohybuje kolem stokoruny za 100 ml gelu. O likvidaci choroboplodných zárodků se postarají éterické oleje s antiseptickým účinkem. Vyzkoušejte třeba levandulový, tee trea, nimbový (neem), eukalyptový olej, přidat můžete i mátový, skořicový, citrusový, případně další podle toho, který se bude nejlépe zamlouvat vašemu nosu.

V misce smíchejte 100 ml čistého aloe vera gelu s několika kapkami vybraného esenciálního oleje (například deset kapek tee trea oleje a deset kapek levandulového esenciálního oleje). Na optimální hustotu nařeďte troškou vody. Vzniklou směs naplňte do vhodné lahvičky s pumpičkou a aplikujte dle potřeby. Aloe vera gel zklidňuje a hydratuje pokožku, vhodně vybrané esenciální oleje působí antibakteriálně a odstraňují choroboplodné zárodky. Takto připravený gel je vhodný i na ošetření drobných poranění jako jsou škrábance, spáleniny, bodnutí od hmyzu apod.

S přídavkem alkoholu

Vysokoprocentní alkohol má dezinfekční účinky a nejčastěji se používá při výrobě antiseptických kosmetických prostředků. Při vhodném naředění a doplnění o další složky nebude vaše pokožka tolik trpět, jako při užití agresivních komerčních přípravků. Připravte si 50 ml lékárenského lihu, 20 ml vody a deset kapek vybraných éterických olejů. Vše smíchejte a naplňte do lahvičky s rozprašovačem. Pro lepší konzistenci a ošetření pokožky můžete přidat 10 ml glycerinu (seženete v lékárně). Pokročilejší výrobci domácí kosmetiky si dokážou výsledný produkt je vylepšit. Do směsi se hodí urea nebo-li močovina, napomáhá hydrataci pokožky vysušované alkoholem. Přibližně 5 g (1 lžičku) urey rozmělněte na jemný prášek a rozpusťte v roztoku. Pokud vám více vyhovuje gelovitá konzistence hotového výrobku, získáte jí přidáním xanthanové gumy. Přibližně jeden gram xanthanové gumy přidejte do roztoku vody a alkoholu zahřátém asi na 50 °C, po vychladnutí směs ztuhne do gelovité konzistence.

  • Výsledný produkt si přizpůsobte vlastním požadavkům a potřebám, lze jej namíchat i z kombinace aloe vera gelu a alkoholu, střídat různé antiseptické éterické oleje a experimentovat s výslednou vůní i konzistencí.

Video - jak na správné mytí rukou?

"Správně prováděné hygienické mytí nebo dezinfekce rukou zabrání přenosu infekcí. Podívejte se, jakým způsobem si myjete ruce a jak si myjou ruce lidé kolem vás. Stačí 20 vteřin, které věnujete svému zdraví, když je věnujete čistotě svých rukou," zdůrazňuje MUDr. Aleš Chrdle, primář infekčního oddělení nemocnice České Budějovice v následujícím videu, kde ukazuje, jak správně postupovat.

Zdroj: Youtube