Nedávno jsem si s velkou chutí dala vídeňskou kávu i s dortíkem. „Ujet“ může každý a nejhorší je hodit flintu do žita. Ke zdravému stravovacímu režimu se přece můžete vzápětí vrátit a dát všechno rychle do pořádku.

Jednorázový úlet – nepropadejte panice

Moje dietoložka Alenka Babčaníková tvrdí, že se všechno dá napravit hned druhý den. Takže pokud jste se trochu rozšoupli na nějaké narozeninové párty nebo nedokázali jen tak chodit kolem dobrot na grilovačce, zařiďte si podle toho následující den. „Stačí zařadit některou z nárazových jednodenních diet a vyšší příjem kalorií z předcházejícího dne se tím prakticky vyrovná. K žádným škodám na vašem úsilí zhubnout tak nedojde.“

Já mám osobně nejraději ananasovou nárazovou dietu (když se mi podaří koupit ananas, po kterém mě neštípe večer v ústech). Odborníci doporučují např. jahodovou nárazovou dietu, která je teď momentálně aktuální, nebo špenátovou… Pochopitelně by takové „úlety“ měly být spíše výjimečné a popsaný systém nemůžete provozovat třeba obden. To by opravdu nefungovalo.

Červené víno – srdeční záležitost

Obecně platí, že alkohol a dieta vůbec nejdou dohromady. Všechen alkohol (pivo nevyjímaje) dehydruje, a tak je potřeba vždycky zařadit sklenici vody navíc. Červené víno je poměrně kalorické, přestože na tvrdý alkohol ani zdaleka nemá. Přesto si ho jednou týdně, pěkně v neděli večer, s nohama nahoře a knížkou, dám.

Dietoložka tvrdí, že jedna sklenička za týden nevadí a kardiologové z celého světa by mi ji jen schválili. Pravidelné umírněné pití červeného vína obsahujícího důležité antioxidanty stojí podle odborných výzkumů za mnohem nižším výskytem srdečně-cévních onemocnění ve středozemních přímořských státech.

Čokoláda – jen kvalitu!

Pokud budete mít vyvážený jídelníček, s jehož sestavením vám dietologové pomohou, odpadne vám jedna velká starost. Přestane vás, lidově řečeno, „honit mlsná“. Ustanou neovladatelné chutě na sladké nebo slané.

Jestliže si však chcete zamlsat, čtvereček velmi kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa neuškodí – zvlášť, pokud si ho dáte během první poloviny dne. Hořká čokoláda má podle vědců na tělo v podstatě totožný účinek jak kvalitní červené víno.

Pečivo – velké stýskání

„Pečivo klientům, kteří k nám přicházejí s cílem zhubnout, chybí asi nejčastěji,“ připouští dietoložka. Aby bylo jasno – řeč v tu chvíli není o celozrnném pečivu, které je součástí běžného zdravého stravovacího režimu, ale o poctivém usměvavém obyčejném rohlíku s máslem. Nevěřili byste, v jakou vášeň se stesk po něm může proměnit. „No právě,“ usmívá se dietoložka. „Hlavně nechceme, aby z toho byla nekontrolovatelná vášeň. Takže si ho zkrátka třeba jednou týdně dejte, nebo slibte sami sobě jako odměnu. Cílem není vyřadit cokoliv z jídelníčku definitivně a navždy, protože tak by to nefungovalo.“

Coca-cola – rychlý záchranář

Je v ní spousta cukru – v některých druzích v přepočtu až čtyřicet kostek na litr! Jistě uznáte, že coca-cola a jiné podobně slazené nápoje (věděli jste, že sprite je ještě kaloričtější) do diety nepatří. Přesto nastanou situace, kdy je po nich žádoucí sáhnout. „Pokud hodně sportujete a nepovede se vám správně se najíst a napít, dostaví se stav poklesu hladiny cukru v krvi, na který je trochu coca-coly ideální první pomoc, cukr z ní se do krve rychle vstřebá,“ míní dietoložka a zároveň dodává, že je samozřejmě lepší, když k něčemu takovému vůbec nedojde.