Kalorií uložené do tukových zásob se zbavíte jedním ze 3 způsobů. Snížíte příjem kalorií z potravy. Zvýšíte fyzickou aktivitu, nebo tyto způsoby zkombinujete. Na etiketách potravin i na chytrých hodinkách však vidíme jinou zkratku - kcal. Tzv. velká kalorie, v anglické literatuře také Cal. 1 kilokalorie má tedy 1000 kalorií. To je pro nás pozitivní. Proč?

Spálit 100 kalorií totiž není vůbec těžké. A pokud budeme dělat různé malé činnosti po celý den a třeba vynecháme svačinku, s přehledem se dostaneme do kalorického deficitu. Ten odborníci, pro zhubnutí 0,5 kg tuku za týden, vypočítávají na 500 kcal za den. (Zdroj: www.bezhladoveni.cz)

100 kalorií obsahuje jedno jablko, 1 kousek vánočního cukroví, půl světlého piva nebo 5 ks bramborových lupínků. (Zdroj: biolekar.cz) Pokud tedy uzobáváte po celý den různé sušenky, müsli tyčinky, osladíte si kávu, dáte si džus nebo šťávu do vody a večer s pochutnáte na slaných krekrech, nevědomky do sebe můžete vložit spoustu kalorií. Pokud svůj životní styl nechcete změnit, ale chcete zhubnout, každé toto sousto byste měli vykompenzovat pohybem. Nemusíte se však zbytečně potit ve fitku, stačí jen vstát ze židle. Doslova.

Pokud umýváte nádobí ručně, za jednu hodinu můžete spálit 184 999,97 kalorií, tedy 185 kcal. I při sledování televize nebo při telefonování pálíte energii. Výdej se pohybuje kolem 100 kcal za hodinu. Ruku na srdce. Kromě sledování televize nikdo nechce hodinu v kuse telefonovat jen za účelem hubnutí. Proto je dobré zařadit i intenzivnější pohyb jako domácí práce, práci na zahradě, strečink nebo svižnou procházku.

Podle kalorických tabulek člověk o váze mezi 65 až 75 kg spálí chůzí po rovině o rychlosti 4 km/h až 239 kcal. Což je téměř polovina doporučovaného deficitu za den při hubnutí půl kila za týden. Za hodinu nákupu spálíte až 288 kcal. Dobrou zprávu máme i pro maminky. Ty se péčí o dítě dokáží zbavit až 210 kcal za hodinu.

Nejlepší variantou nejen pro hubnutí, ale pro zdravé tělo celkově, je rozložit si drobné činnosti do celého dne. Po ránu se protáhnout, hrát si s dětmi nebo s domácími mazlíčky, měnit polohu sezení na židli, pošlapat si na stepperu nebo zajít na procházku či do obchodu. Nejen, že budete pálit kalorie, ale také se dostaví dobrý pocit z pohybu a produktivity.