Pokud bychom tento fakt opomenuli, s pár kily dole bychom si mohli přivodit i nechtěné "vedlejší účinky" v podobě řídnutí vlasů, lámání nehtů, svalových křečí a podobně.

Našli jsme pro vás potraviny, které vám s hubnutím pomohou a vašemu celkovému zdraví prospějí.

Zelenina na prvním místě

Samozřejmě zelenina je nejdůležitější. Splňuje všechna naše kritéria a mnoho jejích druhů je vhodných pro zařazení do redukční diety. Nutričně nejzajímavější je syrová, ale krátké oblanšírování nebo povaření v páře je stále vhodnou úpravou, která často sníží problémy s nadýmáním.

Do vašeho nákupního seznamu si můžete připsat chřest, brokolici i květák, mrkev, celer, okurky, lilek, zelené fazolky, všechny druhy salátů, špenát nebo třeba papriky. Ale také například houby, které do této kategorie také spadají.

Ovoce je neméně důležité

I když je všeobecně známé, že i ovoce je velmi nutričně bohatou skupinou potravin, obsah cukrů je samozřejmě vyšší než u zeleniny. Navíc pokud v obchodě sáhnete po mražené nebo zavařené variantě, dejte si pozor na množství přidaného cukru. Jako vždy je nejlepší ovoce syrové, nejšťavnatější čerstvě utržené.

Z místního ovoce si můžete dopřát jablka, maliny a ostružiny, broskve i jahody. Pokud si chcete obohatit jídelníček něčím exotičtějším, sáhněte po mangu, papaje nebo melounech Cantaloup a Honeydew.

A co bílkoviny?

Bílkoviny nelze vynechat. Rychle zasytí a ovlivňují naše chutě na nevhodná jídla. Nejlepšími jsou ryby mořské i sladkovodní, bílé drůbeží maso, libové hovězí i vepřové a vejce. Vysoký obsah bílkovin obsahují veškeré druhy luštěnin jako fazole, hrášek a čočka, které sice nadýmají, ale množstvím proteinu dokáží zcela nahradit masné výrobky.

Zdroje:

www.msn.com, brightside.me