Svíčková patří k nejoblíbenějším svátečním a slavnostním jídlům, ale tenhle poklad české kuchyně lze stěží zařadit do fitness jídelníčku. Vyhněte se při její přípravě špikování špekem, tučné smetaně či knedlíkům z bílé mouky a vykouzlete zdravé jídlo plné zeleniny, výživných bílkovin a hodnotných sacharidů. Takovou pochoutku si klidně naložíte na talíř i v horkém počasí, nebude vám po ní těžko a neutrpí ani postava do plavek.

Svíčková zdravěji

Svíčkovou na smetaně, stejně jako další poklady české kuchyně bychom jen těžko zařadili mezi zdravá a dietní jídla. Tahle vynikající omáčka přitom obsahuje obsahuje libové hovězí maso a spoustu zeleniny, stačí pár drobných úprav a vychutnáte si ji bez výčitek.

Libové maso

Svíčková si nese svůj název podle masa, ze kterého se připravuje. Jedná se o kousek hovězího masa ze zadní části zvířete, tvarem připomínající svíci. Tohle jemné a křehké maso patří k nejdražším, je ideální na minutkovou úpravu podobně jako vepřová panenka. Pro dlouhé pečení v troubě je ho skoro škoda, proto neváhejte a sáhněte s klidným srdcem i po levnějším masitém základu. Velmi dobře svíčkovou zastoupí například hovězí zadní. Pak už ale nazývejte svůj výtvor raději hovězí pečeně na smetaně, případně hovězí se zeleninovou omáčkou apod. Vždy vybírejte libové kousky, které zbavíte zbytečného tuku a šlach, nebraňte se ani verzi z dietního kuřecího, králičího nebo krůtího masa.

Bez tuku to nejde

Trocha tuku je potřeba i při přípravě dietní svíčkové. Minimálně orestování masa a zeleniny potřebuje malé množství oleje. Jen tak se maso zatáhne a zelenina rozehraje všechny svoje chutě a vůně. Protýkání masa špekem je už jiná věc. Dietní verze špeku prostě neexistuje, musíte zde volit mezi menším zlem. Tuk je nositelem chuti a při dlouhém pobytu v troubě zajistí špek masu šťavnatost, dodá ale velké množství kalorií. Odlehčená verze pokrmu bude pracovat s menším množstvím špeku nebo úplně bez něj, případně ho v mase nahradí špalíky zeleniny. Maso protáhněte po vláknech kousky mrkve nebo petržele. Jsou nejen vhodnější z výživového hlediska, ale na řezu budou vypadat velmi zajímavě.

Zahuštění a zjemnění

Samotné dokončení pokrmu většinou představuje zahuštění máslovou jíškou a zjemnění smetanou. To je ale past, které se při přípravě zdravější verze raději vyhněte. Hustou omáčku vám zajistí i samotné rozmixování upečené zeleniny, které je v jídle dost a dost. Připravte se ovšem na trochu méně typickou konzistenci, čistě zeleninové omáčky mají tendenci se při delším stání rozdělit na hutnější a vodovější část, proto je dobré ji konzumovat hned nebo při ohřívání dobře promíchat. Svoje odlehčené varianty má smetana s vysokým obsahem tuku, které se přidává na závěr. Smetana ke šlehání nebo na vaření je sice odolnější proti srážení v kyselejším prostředí omáčky, představuje ale dost velkou nálož kalorií. Je možné ji nahradit zakysanou smetanou light, smetanovým jogurtem, mlékem, podmáslím nebo rostlinnou verzí smetany (ovesná, sójová).

Knedlíky jedině celozrnné

Obávaná příloha nepatří rozhodně k pokrmům, které se při dietě doporučují. Houskové knedlíky z bílé mouky jsou plné jednoduchých sacharidů a chudé na živiny. Na jejich místo zařaďte třeba nočky z ovesných vloček nebo karlovarský knedlík připravený z celozrnného pečiva a mouky. Ani těchto knedlíků se nemůžete přecpat a dopřát si svíčkovou se šesti. Jsou však důstojnou náhradou klasických knedlíků, přitom vyrobené z výživově hodnotných surovin.