Zdravá strava je alfou a omegou celkového zdraví organismu i dobré kondice. Stále častěji se zdravé stravování skloňuje i s podporou takzvané střevní mikrobioty, na níž může dle vědeckých studií záviset celkový stav organismu. Dle některých neovlivňuje jen fyzickou stránku věci (zdraví, kondici, atd.), ale má velký vliv i na psychiku. Není divu. Vždyť v našich střevech žije až 10 bilionů mikroorganismů, z čehož pak na 1000 druhů bakterií, které mají 3 miliony genů!

Čím rozmanitější, tím lepší

Čísla jsou to opravdu vysoká a čím rozmanitější mikrobiom uvnitř střev máme, tím se vědci domnívají, že je zdravější. Jak zdravé bakterie ve střevech podpořit a jak mikrobiom funguje? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Ne nadarmo se říká, že jsme to, co jíme, a jídlo dokáže být ve správných rukou velmi účinný lék. Pokud bude strava pestrá a vyvážená, bude mít dobrý základ i střevní mikrobiom.

Západ pokulhává

Právě v rozmanitosti stravy západní civilizace pokulhává a připravuje se o možnost čerpat zdraví tou nejpřirozenější cestou. Rozhodně to není tak, že bychom pestrý jídelníček neměli k dispozici, na vině je spíše rutinní stravování a střídání těch samých jídel. Velkou roli hraje i konzumace průmyslově zpracovaných jídel, jež není pro naše zdraví ani pro ideální váhu příliš prospěšná.

Nakrmte střeva!

Přestože se může zdát, že jsme našim střevům nedali příliš dobrý základ, rozhodně pro zdravý mikrobiom můžeme něco udělat. A to konzumací správných potravin. Trn z paty vám vytáhnou ty probiotické. Jinými slovy jsou to potraviny, které obsahují bakterie prospěšné pro střevní mikroflóru. Pomáhají jí trávit a zpracovávat potravu, zároveň si dokáží poradit s patogenními bakteriemi, které naopak náš organismus mohou ohrozit. A které to jsou?

Úplně obyčejné zakysané mléčné výrobky, fermetovaná neboli kvašená zelenina (nikoliv zavařená). Skvělé je naše obyčejné kvašené zelí, ovšem pozor, opět nesmí být sterilované a s konzervanty, tam byste už příliš prospěšných bakterií nenašli. Skvělou volbou a obměnou jídelníčku je asijské kimchi, které získává na stále větší popularitě.

Sója není zlo

Sója je opředena polopravdami a spousta lidí ji začalo zavrhovat. Pokud si ale čas od času dopřejete po vzoru Japonců fermentované sójové výrobky, rozhodně si tím neuškodíte, ba naopak. S klidem můžete občas při dochucování jídel používat kvalitní sójovou omáčku, která se též vyrábí procesem fermentace, anebo sáhněte třeba po tempehu.

Důležitá dvojka

O probioticích řeč byla. Aby to vše fungovalo, jak má, je důležitý ještě příjem prebiotik, což nejsou bakterie, ale enzymaticky nerozložitelné sacharidy, které ale ty hodné baterie krmí. A kde je najdeme? V ovoci a zelenině. Zařaďte do jídelníčku co nejpestřejší škálu obojího a budete mít vyhráno. Nezapomeňte ale ani na obiloviny. Ač jsou mezi příznivci zdravé stravy na černé listině, rozhodně se jim nevyhýbejte. Naopak!

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.idnes.cz, techfocus.cz