Pokud tímto onemocněním trpíte, pak vám není třeba tuto nepříjemnou nemoc představovat. Nicméně dna čili pakostnice je méně běžné onemocnění, jež vyžaduje změnu životního stylu a změnu jídelníčku, který ale není úplně lehké dodržovat. Ulevit však mohou i bylinné čaje. Znáte je?
Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov, Bylinky z klášterní lékárny, J. G. Mayer, K. Saum, B. Uehleke ISBN: 80-242-1099-1, youtube.com
Dna čili pakostnice alias nemoc králů
Dna je velmi nepříjemná nemoc, její příčiny jsou různé , často i genetické a každého, kdo jí trpí, čekají nejen občasné bolestivé záchvaty, ale také úprava jídelníčku a jistá omezení. Pakostnice je vytrvalým úmorným onemocněním, se kterým se pacient potýká po zbytek života. I když se dříve o nemoci nevědělo mnoho, lidé používali už po staletí různé bylinky a čaje, aby si ulevili. Právě ty byste určitě měli také mít doma.
Pro neznalé této problematiky představuje onemocnění Martin z Kladiva vědy v tomto videu:
Nač si dávat pozor při dně
Jak už bylo řečeno ve videopříspěvku, celý problém tkví v nedostatečném vylučování kyseliny močové z těla, příjmu purinů a v tom, jak se tvoří krystalky kyseliny v těle a kde se usazují. Vše souvisí se vším, a proto nestačí jen dostatečně pít či podpořit činnost ledvin. V jídelníčku je podle vědců také vhodné minimalizovat některé potraviny. Dnes již víme, že jsou to ty, které jsou bohaté na takzvané puriny.
- Mezi neproblematičtější potraviny patří:
- Vnitřnosti (játra, ledviny, mozek)
- Hovězí maso, vepřové maso a kůže drůbeže
- Mořské plody (krevety, ústřice, humři, krabi)
- Hrozny a další sladké ovoce (zejména švestky a meruňky)
- Kvasnice a pivovarské výrobky (pivo, ale i kvasnicový chléb a pečivo)
Oblíbené pivo, ale i kvasnice by měli pacienti se dnou omezit.
I když puriny obsahují i mnohé zeleniny, houby a mnohé ovoce, má se za to, že jejich konzumace nevede k bolestivým záchvatům, které jsou klasickým průvodním znakem onemocnění. Nicméně seznam nevhodných potravin je mnohem delší, a každý organismus může na potraviny reagovat mírně jinak.
Dna je nevyléčitelné onemocnění. Léky sice existují, nicméně nejsou řešením problému. Nezbývá než změna životního stylu. Restriktivním jídelníčkem a dostatečným pitným režimem se lidé trpící dnou snaží vyvarovat bolestivých záchvatů, které následují při nedodržování doporučení. Bohužel potravin bohatých na puriny je mnoho a stravovat se správně je tak velmi nelehké.
Během dny se například nedororučují játra a veškeré vnitřnosti.
Bylinky proti dně
Ani bylinky vás nezachrání, ale podle některých vědeckých studií pomohou. Při záchvatech, ale také jako prevence a kúra při dně se používá například vrbová kůra, která působí protizánětlivě a podporuje činnost ledvin.
Vrbová kůra pomáhí i při pakostnici.
Ocún se užívá i při akutních problémech. Jedovatý ocún však rozhodně nesbírejte, ale užívejte jen přípravky z lékárny, nikdy nepřekračujete doporučenou denní dávku a nepoužívejte přípravek dlouhodobě.
Krásné ocúny nesbírejte, ale raději si pořiďte bylinku v lékárně.
Domácí bylinková kúra proti dně
Kúru na zmírnění dny k maximálnímu očištění organismu si však můžete namíchat i sami z vlastních zdrojů. Tuto směs užívali naši předci při takzvaném proplachování, které mělo odstranit kyselinu močovou, podpořit činnost ledvin i zdravé odvodnění těla.
Jednotlivé bylinky na přípravu můžete pořídit v lékárně nebo samosběrem. Budete potřebovat 30 g kopřivové natě, 20 g březového listu, 30 g kořene, 30 g listu pampelišky a 20 g listu rybízu. Tuto čajovou směs doporučuje i kniha Bylinky z klášterní lékárny. Podle ní je vhodné dvě čajové lžičky směsi půl hodiny povařit v šálku vody. Odvar se pije třikrát denně po jednom šálku, ideálně vždy před jídlem.