Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov, Bylinky z klášterní lékárny, J. G. Mayer, K. Saum, B. Uehleke ISBN: 80-242-1099-1, https://youtube.com

Dna čili pakostnice alias nemoc králů

Dna je velmi nepříjemná nemoc, její příčiny jsou různé , často i genetické a každého, kdo jí trpí, čekají nejen občasné bolestivé záchvaty, ale také úprava jídelníčku a jistá omezení. Pakostnice je vytrvalým úmorným onemocněním, se kterým se pacient potýká po zbytek života. I když se dříve o nemoci nevědělo mnoho, lidé používali už po staletí různé bylinky a čaje, aby si ulevili. Právě ty byste určitě měli také mít doma.

Pro neznalé této problematiky představuje onemocnění Martin z Kladiva vědy v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Nač si dávat pozor při dně

Jak už bylo řečeno ve videopříspěvku, celý problém tkví v nedostatečném vylučování kyseliny močové z těla, příjmu purinů a v tom, jak se tvoří krystalky kyseliny v těle a kde se usazují. Vše souvisí se vším, a proto nestačí jen dostatečně pít či podpořit činnost ledvin. V jídelníčku je podle vědců také vhodné minimalizovat některé potraviny. Dnes již víme, že jsou to ty, které jsou bohaté na takzvané puriny.

  • Mezi neproblematičtější potraviny patří:
  • Vnitřnosti (játra, ledviny, mozek)
  • Hovězí maso, vepřové maso a kůže drůbeže
  • Mořské plody (krevety, ústřice, humři, krabi)
  • Hrozny a další sladké ovoce (zejména švestky a meruňky)
  • Kvasnice a pivovarské výrobky (pivo, ale i kvasnicový chléb a pečivo)

I když puriny obsahují i mnohé zeleniny, houby a mnohé ovoce, má se za to, že jejich konzumace nevede k bolestivým záchvatům, které jsou klasickým průvodním znakem onemocnění. Nicméně seznam nevhodných potravin je mnohem delší, a každý organismus může na potraviny reagovat mírně jinak.

Dna je nevyléčitelné onemocnění. Léky sice existují, nicméně nejsou řešením problému. Nezbývá než změna životního stylu. Restriktivním jídelníčkem a dostatečným pitným režimem se lidé trpící dnou snaží vyvarovat bolestivých záchvatů, které následují při nedodržování doporučení. Bohužel potravin bohatých na puriny je mnoho a stravovat se správně je tak velmi nelehké.

Bylinky proti dně

Ani bylinky vás nezachrání, ale podle některých vědeckých studií pomohou. Při záchvatech, ale také jako prevence a kúra při dně se používá například vrbová kůra, která působí protizánětlivě a podporuje činnost ledvin.

Ocún se užívá i při akutních problémech. Jedovatý ocún však rozhodně nesbírejte, ale užívejte jen přípravky z lékárny, nikdy nepřekračujete doporučenou denní dávku a nepoužívejte přípravek dlouhodobě.

Domácí bylinková kúra proti dně

Kúru na zmírnění dny k maximálnímu očištění organismu si však můžete namíchat i sami z vlastních zdrojů. Tuto směs užívali naši předci při takzvaném proplachování, které mělo odstranit kyselinu močovou, podpořit činnost ledvin i zdravé odvodnění těla.

Jednotlivé bylinky na přípravu můžete pořídit v lékárně nebo samosběrem. Budete potřebovat 30 g kopřivové natě, 20 g březového listu, 30 g kořene, 30 g listu pampelišky a 20 g listu rybízu. Tuto čajovou směs doporučuje i kniha Bylinky z klášterní lékárny. Podle ní je vhodné dvě čajové lžičky směsi půl hodiny povařit v šálku vody. Odvar se pije třikrát denně po jednom šálku, ideálně vždy před jídlem.

Související články