V současné době není dna už jen nemocí bohatých. Kdysi tato choroba nebyla tak rozšířená jako v současnosti a říkalo se jí nemoc králů, ti totiž měli ve své stravě pravidelně živočišné bílkoviny. Dnes postihuje ve větším procentu muže.

Co pomůže odstranit nadbytečné množství kyseliny močové v těle, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Dna neboli pakostnice

Jedná se o zánětlivé revmatologické onemocnění metabolického původu. Dochází k němu při zvýšené hladině kyseliny močové v krvi, jejíž krystalky se hromadí a usazují v těle, hlavně v kloubech. Nejčastěji bývá postižen palec u nohy, což je často provázeno otokem a silnou bolestí. Proto je nutné při dně držet odpovídající dietu. Vyvarujte se zejména nadměrné konzumaci živočišných bílkovin, hlavně vepřového masa. Které potraviny byste si podle vědců měli naopak dopřát?

Zázvor

Tento drahocenný kořen má silné protizánětlivé účinky a je jedním z nejdůležitějších přírodních prostředků v boji s nadbytkem kyseliny močové v těle. Používat ho můžete jak čerstvý, tak sušený v prášku, případně jako potravinový doplněk. Lze si z něho vyrobit čaj, nebo jej přidávat do polévek, omáček a dalších pokrmů.

Jablečný ocet nebo citron

Stejně tak kyselost octa se podílí na snížení hladiny kyseliny močové. Nejúčinnější je především ten jablečný. Využít můžete i šťávu z čerstvého citronu, která nadbytek nežádoucí kyseliny snižuje v krevním řečišti a celkově alkalizuje organismus.

Olivový olej

Pro boj proti dně je olivový olej důležitý svým obsahem zdravých tuků se silně protizánětlivými účinky. Zároveň se jedná i o silný antioxidant, takže napomáhá odstraňování nežádoucích látek a toxinů z organismu.

Třešně nebo třešňová šťáva

Konzumace tohoto oblíbeného ovoce snižuje oxidační stres, záněty a bolesti kloubů a svalů. Značně ulevuje při dně a ledvinových kamenech. Podobný účinek mají i višně, jahody a borůvky.

Libeček lékařský

Jedná se o bylinu se silnými protizánětlivými účinky, které podporují správný chod krevního oběhu a čistí krev. Libeček si můžete přidávat do jídla čerstvý i sušený. Podobně funguje také Andělika lékařská.

Celer a celerová semínka

Jedná se opět o jeden z nejlepších prostředků, který při dně přináší úlevu a přispívá k její léčbě. Celerová semínka jsou totiž výborným zdrojem Omega 6 – mastné kyseliny a mají močopudné účinky. Celer přispívá k odstraňování přebytečné tekutiny v těle a kyseliny močové z ledvin. Kromě toho také celerová semínka alkalizují krev a jsou protizánětlivá.

Česnek

Opět skvělá ingredience k odstranění nadbytečné kyseliny močové! Dejte si každý den 1 stroužek česneku.

Související články

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.vitalia.cz, www.bylinkyprovsechny.cz, www.bylinkovo.cz