V současné době je jedním z velmi častých onemocnění dna. Jedná se o nemoc kloubů, která je způsobená zvýšenou hladinou kyseliny močové v těle. Kromě lékařského dohledu je účinná i přírodní léčba, a to pomocí mnohých bylin či potravin. A jednou z užitečných plodin, které na tuto nepříjemnou chorobu zabírají, jsou právě dozrávající plody šípku.

Chcete se dozvědět více o léčivých účincích šípků? Podívejte se na toto YouTube video z kanálu Zahrada:

Zdroj: Youtube

Dna neboli nemoc králů

Častou příčinou dny je nadměrná konzumace nevhodných potravin. Tato nemoc kdysi postihovala spíše vysoce postavené občany a šlechtu, kteří často holdovali nadměrnému množství masa a alkoholu. Naopak nejméně riziková byla chudina. Dnes bohužel postihuje velké procento celkové populace a ve větší míře mužské pohlaví.

O co se konkrétně jedná?

Dna neboli také pakostnice je vlastně zánětlivé revmatologické onemocnění metabolického původu. Příčinou je zvýšená hladina kyseliny močové v krvi a její krystalky se pak hromadí a usazují v těle, nejvíce v kloubech.

Nejčastěji se nemoc projevuje u palců na nohou, které nejenomže otékají, ale také značně bolí. Je tedy nutné dodržovat odpovídající dietu. Nemocní by se měli vyhnout nadměrné konzumaci živočišných bílkovin, především vepřového masa. Při chronické dně léčbu vhodně doplňuje fyzioterapie. Velice snadnou a jednoduchou pomocí je také pravidelná konzumace šípkového čaje. A proč zrovna šípek na léčbu dny pomáhá? Je to hned z několika důvodů.

Vysoký obsah vitamínu C

Šípek obsahuje poměrně vysoké množství vitamínu C, který má silné protizánětlivé účinky. Právě zánět bývá jedním z hlavních faktorů, které přispívající k rozvoji této nemoci. Zároveň „céčko“ napomáhá svým léčivým účinkem tlumit nepříjemnou bolest v kloubech.

Antioxidant

Stejně je šípek velice užitečným a účinným antioxidantem, protože obsahuje flavonoidy. Díky tomu pomáhají chránit buňky před poškozením, což může být i výbornou prevencí před vznikem dny.

Správné pH organismu

Vzhledem k tomu, že je šípek zásadotvorný, podílí se na udržení rovnováhy pH v našem těle. Kyselé prostředí mnohdy podporuje tvorbu kyseliny močové, což je hlavní příčina rozvoje dny.

Nejlepší je domácí šípkový čaj

Pro výrobu šípkového čaje je vždy nejlepší nasbírat si čerstvé šípky a doma si je usušit. Jedině tak budete přesně vědět odkud pocházejí. Vždy byste je měli sbírat ve volné přírodě, kde nehrozí znečištěné prostředí.

Pro přípravu čaje použijte 2,5 g sušených nadrcených šípků, které přelijte 150 ml vroucí vody a nechte 15 minut louhovat pod pokličkou. Pije se vlažný 3 až 4x denně. Odvar si připravujte vždy čerstvý.

Související články

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, vitalia.cz, vitaminybezcentury.cz, suseneplody.cz