Jablečný ocet užívaný vnitřně povzbuzuje látkovou výměnu a vyplavuje z těla odpadní látky. Preventivní dávka je jedna sklenice vody se dvěma lžícemi octa a lžící medu denně. Při chřipce a jiných horečnatých onemocněních můžeme dávku zvýšit až na pět sklenic denně.

Jablečný ocet můžeme užívat zevně i při dalších potížích: v octové vodě koupeme nohy napadené plísní, ocet přidaný do koupele zklidňuje kožní problémy, jako je lišej nebo ekzém, vosí štípnutí potřené octem méně oteče a bolest se zmírní.

Nejúčinnější je jablečný ocet vyrobený doma

Asi kilogram jablek dobře umyjeme, vykrájíme stopky a okvětí a nastrouháme je na hrubém nerezovém struhadle i se slupkou a jádry. Hmotu dáme do velké láhve od okurek a ihned zalijeme převařenou vychladlou vodou tak, aby voda sahala asi 5 cm pod okraj láhve. Sklenici přikryjeme talířkem a uložíme v místnosti s pokojovou teplotou asi na deset dní, dokud neustane kvašení. Obsah láhve každý den jednou či dvakrát promícháme novou vařečkou nebo plastovou lžící. Potom šťávu scedíme přes hrubé silonové nebo nerezové síto.

Sklenici vymyjeme a přecezenou šťávu do ní zase vlijeme. Opět přikryjeme a postavíme asi na dvacet dní do chladu (nemícháme ani neodkrýváme). Až šťáva získá žlutohnědou barvu a konzistenci džusu, přecedíme ji přes gázu, rozlijeme do láhví, zazátkujeme a uložíme v chladu.