Arnika neboli horský blatouch

Tato bylinka je v našich končinách přísně chráněná. Ve volné přírodě ji proto dozajista nenasbíráte. U nás se nejčastěji vyskytuje na Šumavě a v Krkonoších. Můžete si ji však vypěstovat na zahradě nebo si pořídit sušenou v bylinkovém obchodě či lékárně.

Jedná se o jediný druh arniky, který se vyskytuje v Evropě, další druhy jsou typické pro Severní Ameriku, Asii, Grónsko a Sibiř. Tato víceletá vytrvalá bylinka je nápadná svými nádherně žlutými květy a dorůstá zpravidla do výšky 20 až 60 cm. Léčivá je celá, tedy nejen květy, ale i stonek a kořen.

Chcete znát hlavní benefity arniky? Podívejte se na následující video:

Zdroj: Youtube

Arnika bývala označována za všelék

Už naši předkové používali arniku k léčbě mnoha nemocí a zdravotních nesnází. Známý bylinář Sebastian Kneipp o ní dokonce tvrdil, že ji nelze vyvážit ani zlatem, jak je cenná. Zdobí ji jasně žluté květy, jejichž obvodové lístky mají vždy tři typické zoubky a celá rostlina je porostlá jemnými chloupky. Právě podle nich vznikl název bylinky - řecké slovo arnion totiž označuje beránčí rouno.

Proč mít doma arnikovou mast?

Podle vědců o velice účinnou prevenci i lék nejen na bolavé klouby, ale i svaly. Také se jedná o léčivý prostředek po úrazech a při regeneraci po namáhavém sportu. Hodí se tedy i k masáži při svalové únavě, na otoky či na úlevu při křečových žilách.

Výtažek z arniky můžete úspěšně využít i při léčbě kožních problémů jako je akné či drobné oděrky. Arnika snižuje produkci kožního mazu, proto je vhodná na problematickou pleť. Pomůže zahojit i kdejaké ekzémy, vyrážky, podlitiny, výrony a pohmožděniny.

Výroba domácí arnikové masti je snadná

Recept na výrobu je jednoduchý a každý ho snadno zvládne. Vždyť naše babičky si tuto mast dělaly pravidelně. Nejprve si připravte vodní lázeň. Zahřívejte v ní 1 lžíci včelího vosku a stejné množství bambuckého másla tak dlouho, dokud se nerozpustí do tekutého stavu. Teplota by neměla být vyšší něž 60 stupňů. Pak směs z vodní lázně odeberte.

Následně přimíchejte ½ hrnku arnikového oleje, který jste si předem zhotovili alespoň týden louhovanými květy sušené arniky v rostlinném oleji. Jakmile klesne teplota na pokojovou teplotu, můžete přidat 70 kapek éterického oleje. Vhodný je nejlépe levandulový, z cedrového dřeva nebo s nádechem pepře.

Ve chvíli, kdy se začne na povrchu objevovat žlutý tuhnoucí povlak, směs pečlivě vyšlehejte mixérem po dobu asi 5 minut. Raději použijte vysokou nádobu, abyste si zbytečně neušpinili kuchyň. Měli byste dosáhnout konzistence máslové pěny. Poté mast naporcujte do čistých, nejlépe skleněných, uzavíratelných nádob a skladujte na suchém a tmavém místě.

Jak mast používat

Podle potřeby vtírejte mast na inkriminovaná místa, v případě bércových vředů potírejte jen okraje ran. Mast by nikdy neměla být aplikována na otevřené rány.

Související články

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.novinky.cz, www.denik.cz, www.tema.ceskaordinace.cz