Česnek, česnek, a zase česnek je oslavován jako vynikající přírodní antibiotikum, antimykotikum, zdroj vitamínů a dalších cenných látek. Má posilující účinky na obranyschopnost organismu, zlepšuje trávení, užívá se na snížení krevního tlaku, posílení srdce a pročištění cév, bojuje i proti parazitům ve střevech. Česnek má celou řadu léčivých účinků, do popředí se dostává v zimním období jako bojovník proti nachlazení a kašli.

Likviduje nežádoucí bakterie

Česnek kuchyňský (Allium sativum) není třeba dlouho představovat, tato aromatická rostlina má široké využití v kuchyni i lidovém léčitelství. Kromě výrazné chuti je česnek proslulý i nezaměnitelným aroma. Za charakteristický štiplavý odér česneku je zodpovědná látka alicin. Pro samotnou rostlinu je alicin mimo jiné důležitý jako obranný prostředek proti škůdcům, pro nás má i jiné pozitivní účinky. Právě díky alicinu je česnek doporučován jako prostředek pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění, účinný antioxidant, prostředek pro posílení organismu a obranný prostředek proti mikrobiální nákaze. Alicin a další látky dělají z česneku nepostradatelného pomocníka nejen v boji proti infekcím.

Vyrobit tinkturu zvládne každý

Česnek se má ideálně užívat čerstvý, v syrové formě. Kdo má problémy s trávením syrového česneku, může si z něj připravit i čaj, sirup nebo ho naložit do oleje. Jeho účinky také skvěle vytěžíte z domácí česnekové tinktury, která je snadná na přípravu.

Pro její výrobu budete potřebovat 300 g naloupaného česneku (nejlépe domácí provenience), který nakrájíte na drobné kostičky nebo rozmačkáte v česnekovém lisu. Právě při narušení buněčných stěn se začne uvolňovat účinný alicin. Pracujte rychle, nakrájený česnek nenechávejte dlouho vystavený účinkům vzduchu. Předejdete tak zbytečné oxidaci a degradaci účinných látek. Připravený česnek zalijte 200 ml 40% alkoholu (použijte třeba vodku nebo domácí ovocnou pálenku). Zlehka promíchejte a přelijte do tmavé uzavíratelné lahve. Zazátkujte a obsah několikrát silně protřepejte. Nechte stát deset dní na chladnějším tmavém místě a každý den protřepávejte. Po uplynutí uvedené doby přeceďte vzniklou tinkturu přes sítko nebo plátýnko a uschovejte ji do tmavších lahviček a nechte ještě dva dny odpočívat. Uchovávejte v lednici.

Užívání česnekové tinktury

Než se rozhodnete pro očistnou kůru pomocí česnekové tinktury, vyzkoušejte, jak na ni bude váš organismus reagovat. Doporučuje se začít po malých dávkách. Dejte jednu kapku tinktury do 1 dl mléka a vypijte po ránu nalačno před jídlem. Postupně každý den přidávejte kapičku. Zvýšit dávkování můžete také tak, že budete brát tinkturu třikrát denně před každým jídlem. První den začnete s jednou kapkou, pak každý den přidáte další. Pokračujte až dosáhnete množství 15 – 20 kapek. Kůru česnekovou tinkturou si dopřávejte po dobu 21 dní. Sledujte však reakce svého těla a při obtížích dávky zase snižte. Česnekové tinktuře se někdy připisují až zázračné účinky. Nepočítejte s tím, že se jedná o zázračný všelék, ale pravdou je, že do alkoholu se vyluhuje skutečně velké množství cenných látek. U nemocí z nachlazení a jako prevence viróz a zánětů je k nezaplacení, pozitivních účinků na zdraví má však daleko více.