Játra jsou jedním z nejdůležitější detoxikačních orgánů v těle, které jednou za čas potřebují vyčistit. Přitížit jim může především nadměrná konzumace alkoholu, obezita i další různá onemocnění. Aby játra plnila správně svoji funkci, je podle vědců potřeba jíst takové potraviny, které je příliš nezatěžují. Játra se tak mohou více soustředit na metabolismus, tvorbu hormonů a regeneraci těla.

Připravte si podle video receptu výborné detoxikační smoothie, které pročistí jak játra, tak i střeva:

Zdroj: Youtube

Zvyšte příjem zeleniny

Ptáte se, jak docílit správné funkce jater? Stačí, když zvýšíte příjem zeleniny, jelikož je v ní obsažena spousta vitaminů a minerálů. Dokonce i zeleninové šťávy podporují detoxikační schopnosti jater. Zařaďte proto do svého jídelníčku mrkev, řepu a listovou zeleninu. Zvýšení detoxikačních schopností jater má na svědomí také síra, která je obsažena v česneku, cibuli a brokolici.

Bylinné čističe jater

Byliny jsou blahodárné v mnoha ohledech, i co se týče zdraví jater. Dokážou pomoct také lidem, kteří svá játra léčí, například pokud byla poškozena žloutenkou, různými otravami a dalšími zdravotními neduhy. Mezi hlavní zázračné byliny spadá ostropestřec mariánský, smetanka lékařská a artyčok zeleninový. Všechny tyto byliny pomáhají regeneraci jater a přispívají k jejich správné funkci.

Kurkuma jako balzám na játra

Také kurkuma neboli indický šafrán je koření, které má skvělé protizánětlivé účinky a zároveň působí jako antioxidant. Napomáhá regenerovat jaterní buňky, které čistí od jedů a zvyšuje produkci žluče. Podobné účinky má také zázvor, jenž zabraňuje hromadění toxinů v těle.

Ořechy a semínka udržují játra v kondici

Vlašské ořechy obsahují důležité živiny, které napomáhají detoxikovat játra od amoniaku. Nenasycené mastné kyseliny v nich obsažené naopak účinně podporují správnou funkci jater. Vhodná jsou také rozemletá lněná semínka, jež napomáhají játrům filtrovat nadbytečné hormony v těle.

Domácí čistič jater z mixéru

Do mixéru nalijte 100 ml vody a 100 ml pomerančové šťávy. Přidejte mrkev, lžičku chia semínek a ostropestřce mariánského. Rozmixujte a poté přidejte ještě 20 g červené řepy, 20 g citronu, plátek pomeranče, 3 kuličky hroznového vína, lžičku medu, dva plátky kiwi, banán a sáček zeleného ječmene o hmotnosti 3 g. Vše dohromady rozmixujte dohladka a přelijte do sklenice. Toto smoothie je velmi zdravé a prospěšné pro správnou funkci jater.

Související články

Zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, idnes.cz, magistra.cz, vylecse.cz