Léto je v plném proudu. Ale za chvilku už bude podzim a s ním přijdou i různé chřipečky, rýmičky, kašle a nachlazení. Nečekejte, až vás nemoc lapí a pořiďte si proti ní skvělou obranu v podobě jitrocelového sirupu. Základem téhle medicíny je jitrocel kopinatý, který je nekorunovaným králem českých luk a strání.

Na první pohled není tato bylina nic moc. Vypadá trochu jako otravný plevel, ale bylinkáři na něj nedají dopustit. Už v dávných dobách byl používán jako přírodní lék při respiračních onemocněních, například při silném zahlenění, kašli, plicním astmatu nebo dokonce tuberkulóze plic! V současnosti se jím zabývaly i některé vědecké studie.

Jako přírodní náplast

Jitrocel se hodil i prostému lidu. Sedláci a rolníci používali jeho listy jako přírodní náplast. Stačilo je rozmačkat mezi prsty a přiložit na (tržnou či sečnou) ránu, aby se nezanítila. Jitrocelový lupen fungoval i jako první pomoc při uštknutí hadem, štípnutí vosou, pokousání psem nebo jiným zvířetem. Jedna stará pravda říká: „Když ropuchu kousne pavouk, spěchá k jitroceli. Ten jí pomůže.“ Takže pokud chcete, pomůže i vám.

Kam na jitrocel?

Je jedno, jestli využijete jeho listy jako „nouzovku“ k ošetření ran v přírodě. Nebo jestli dáte přednost domácímu sirupu proti kašli. Zkrátka využívat sílu téhle bylinky se vyplatí. Pokud se vydáte na sběr jitrocele kopinatého, řečeného také babka, jitrocín, hojílek, myší ocas, myší ouško či volský jazyk, nebudete to mít lehké. Na světě existuje 275 druhů jitrocele, které si jsou podobné jako vejce vejci.

Jak poznáte, který je kopinatý?

Charakteristickým rysem téhle rostlinky je růžice přízemních listů, ze kterých vyrůstá několik stvolů s válcovitými klasy. Jitrocel kopinatý sbírejte vždycky během suchých dní. Odtrhávejte jen zdravé, suché a nepolámané listy. V opačném případě se vám můžou bylinky zapařit a zčernat. Nasbírali jste dost jitrocele? Pak je ten pravý čas ho proměnit na přírodní skvělý lék.

Jitrocelový sirup proti kašli

Jde o klasiku, která se připravuje už po staletí. Posiluje horní cesty dýchací a ocení ho všichni ti, kteří bojují s astmatem, zánětem průdušek (a mandlí), případně katarem. Jitrocelový sirup uvolňuje hleny a usnadňuje odkašlávání.

Připravte si:

  • jitrocel kopinatý
  • cukr (nebo med)

Postup přípravy:

  • Listy jitrocele omyjte a otrhejte na kousky.
  • Do vyvařené zavařovací sklenice natlačte 1 cm listů jitrocele.
  • Zasypte je cukrem (nebo medem). A vrstvení opakujte do té doby, než bude nádoba plná.
  • Zavařovačku zavíčkujte a položte na teplé místo, kde ale nepraží slunce. Nechte ji tam deset dní.
  • Po uplynutí doby sirup slijte, listy důkladně vymačkejte a vyhoďte.
  • Jitrocelový sirup skladujte v lednici.
  • Z jedné litrovky získáte 400 ml skvělého léku proti kašli.

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.bylinkyprovsechny.cz

Související články