Jak už sám název napovídá, tak karmelitánské kapky poprvé vytvořili v roce 1711 pařížští karmelitánští mniši, když rozjímali a rozmlouvali s Bohem. Kapky je přivedli do dobré nálady, která v temných kobkách klášterů často scházela. První kapky vznikly z výluhu surovin ve víně. Později se mniši naučili destilovat, a tím vznikly karmelitánské kapky. V dnešní době výluh již nedestilujeme, jelikož máme k dispozici hotový komerční destilát.

Původní receptura

Karmelitánské kapky jsou léčivé kapky, nikoliv bylinný likér. Hlavní snahou je dostat do alkoholu maximum účinných látek z byliny, kterou je meduňka lékařská a ostatního koření. Používá se především citronová kůra, muškátový oříšek a skořice. Někdy se můžete setkat i s kapkami, které obsahují semínka koriandru a hřebíčku. Základní receptura byla založená na odlišném poměru destilátu či ředěného potravinářského lihu k obsahu lístků byliny, ať už čerstvé nebo sušené. Dle koncentrace léčivých látek se upravuje její dávkování v rozmezí kapek až několika lžic denně.

Karmelitské kapky jednoduše

Příprava kapek není nijak složitá. Budete potřebovat 500 g sušené natě meduňky, 1 l kvalitního destilátu, 20 g citronové kůry, po 10 g mleté skořice a muškátového oříšku. Všechny pevné suroviny smíchejte dohromady, nasypte do sklenice a zalijte alkoholem. Nechte louhovat dva týdny. Po uplynulé době směs přefiltrujte. Užívejte 3-4 lžičky denně při žaludečních a střevních potížích, kolikách, migréně, nervové vyčerpanosti nebo při menstruačních bolestech.

Vše vám pomůže

Pokud si budete dávat pár kapek po jídle, uleví se vám od pocitu těžkosti, jelikož se urychlí pocit trávení. Po těžkém a náročném dni vám uvolní bolest hlavy a zlepší náladu. Muškátový oříšek, který se v kapkách nachází, podpoří chuť k jídlu. Citron, skořice a meduňka naopak zajistí správnou funkci trávicího traktu a zažívání. Pokud přidáte i koriandr, projeví se jeho účinky na hladkém svalstvu žaludku, které dokáže uvolnit. Hřebíček je zase oblíbený pro své antibakteriální, protizánětlivé a protikřečové vlastnosti.

Nejen proti bolestem

Karmelitánské kapky můžete využít rovněž k masážím. Meduňka je totiž hřejivá a uvolňující bylina, která pomůže při bolesti svalů. S šikovnýma rukama zajistí nepopsatelnou úlevu bolavých zad. Karmelitánské kapky lze použít také jako netradiční a lahodný aperitiv nebo digestiv.

Zdroje: 5555 Rad, herbalista.cz, bylinkyprovsechny.cz, jaktak.cz