Potíže s hemoroidy jsou dnes poměrně častou nesnází, která mnohým z nás znepříjemňuje život. Nikdy byste neměli zanedbat konzultaci s lékařem, a hlavně se řešení situace nevyhýbat. Čím dříve potíže řešíte, tím lépe a jednodušeji je možné je vyléčit. V prvních fázích mnohdy postačí masti či čípky. Máme pro vás tip na domácí mast, kterou si můžete dokonce vyrobit sami v pohodlí domova, potřebovat budete tři levné ingredience.

Jak vyrobit mast proti hemoroidům, se dozvíte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Hemoroidy neboli lidově zlatá žíla

Málokdo o této nepříjemné chorobě mluví, ale hemoroidy jsou velmi častou obtíží, která je navíc mnohdy i poměrně bolestivá. Jedná se o onemocnění cév, které se v oblasti konečníku rozšiřují a zvětšují. Postihuje více než 50 % lidí, ale většina si často ani neuvědomuje, že hemoroidy má.

Dva typy hemoroidů

Existují dva typy hemoroidů. Vnější hemoroidy se vyskytují v blízkosti konečníku, jsou viditelné pouhým okem a často jsou značně bolestivé a svědí. Někdy postupem času samy od sebe i zmizí. Nejčastěji postihují jedince se sedavým zaměstnáním.

Vnitřní hemoroidy se utvářejí zpravidla uvnitř konečníku a způsobují krvácení. Vznikají nedostatkem pohybu, dlouhodobou zácpou, nadváhou či nadměrným používáním projímadel. Naběhlým, uzlovitým žílám ve stěnách konečníku je možné předcházet správnou výživou. Pokud nejsou příliš velké a nekrvácejí, můžete je sami léčit přírodními prostředky a postupy. Jak?

Přírodní lék na hemoroidy

Přírodní léčbou hemoroidů se zabývají i četné vědecké studie. Vytvořit přírodní lék proti hemoroidům je jednoduchý na přípravu a k jeho výrobě potřebujete jen 3 ingredience. Jeho výborných ozdravných účinků si nejspíš všimnete již za pár dní.

Připravte si 5 větších stroužků česneku, které očistěte a pokrájejte na tenké plátky. Poté je vložte do hmoždíře a česnek rozdrťte. Pro usnadnění práce můžete k česneku přidat 1 kávovou lžičku vody, jeho účinek tím nikterak nesnížíte. Česnekovou pastu poté přendejte do malé misky.

Další ingrediencí je divoký tymián. Můžete použít i ten, který je v čajovém sáčku, tam je totiž bylinka jemně namletá. V normálním případě ještě tymián dostatečně rozdrťte najemno a špetku jej přidejte k česneku.

Třetí surovinou je 1 polévková lžíce akátového medu, díky kterému se směs krásně spojí. Směs pečlivě promíchejte a nechte tak 1 hodinu odstát.

Jak mast použít

Naneste si na sterilní gázu či vatový tampon odpovídající množství masti a naneste je na postižená a vždy dokonale očištěná místa. Tento postup opakujte během dne i na noc, dokud se situace nezlepší.

Česnek

Česnek posiluje krevní cévy, zlepšuje krevní oběh a snižuje otok hemoroidů. Stejně tak urychluje hojení, protože potlačuje zánětlivé stavy, a tak značně utlumuje bolest.

Divoký tymián

Jedná se o poměrně silné antiseptikum, které je bylinkáři doporučováno k léčbě urogenitálních orgánů a análních oblastí. A pokud se chcete zbavit hemoroidů, je nutné zlikvidovat nevhodné bakterii na konci tlustého střeva, které tuto chorobu značně komplikují.

Akátový med

Tento druh medu je osvědčeným lékem na hemoroidy už dlouhá léta. Dokáže výrazně snížit krvácení a snižuje pocity bolesti. Velice příznivě také působí na cévy v oblasti konečníku.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.idnes.cz, www.bylinkyprovsechny.cz, www.jimejinak.cz