Máta peprná roste rychle, když jí dáte prostor, rychle ho využije. Co s přebytky máty, která rychle dorůstá? Mátový čaj je samozřejmě klasika, hlavně v přicházejícím sychravém období přijde určitě k duhu. Ale nemusíte zůstat jen u toho. Vyrobit si užitečný mátový olej není zase tak obtížné. Až ho budete mít v domácí lékárničce, nejspíše neuběhne den, kdy byste ho nepoužili.

Pořádně nasekat a zahřát

Vyrobit v domácích podmínkách éterické oleje je poměrně složité. Naštěstí aromatické látky z máty se louhují poměrně snadno. Takže do výroby mátového oleje se můžete klidně pustit. Nastříhejte mátu, nebojte se rostlinu hodně prostříhat, zase rychle obrazí. Nemusíte obírat jen lístečky, využijte z rostlinek co nejvíce. I ze stonků se může něco vylouhovat tak je škoda je nevyužít. Lístky i stonky lehce opláchněte a potom nasekejte co nejvíce nadrobno.

Drobně nasekanou mátu naskládejte do sklenice, trochu udusejte. Čím více jí do sklenice vměstnáte, tím lépe. Potom vše zalijte kvalitním rostlinným olejem. Můžete použít i olivový, ale ten je sám o sobě dost výrazný. V každém případě se snažte vždy sáhnout po oleji v co nejlepší kvalitě. Za studena lisované oleje jsou skvělou volbou. Sklenici s mátou a olejem dobře uzavřete a ponořte do vodní lázně. Tu ohřejte na 60 ⁰C a udržujte asi půl hodiny v teple. Poté vyndejte sklenici z vodní lázně a nechte vše macerovat asi týden, klidně i dva. Nakonec obsah sklenice přes jemné sítko nechte vykapat a olej nalijte do lahviček. Používat ho můžete začít okamžitě, v koncentrované formě i rozředěný.

Zlepšuje trávení a pomáhá od bolestí

V koncentrované formě mátový olej skvěle funguje při bolestech hlavy. Kápněte si pár kapek na bříška prstů a dobře si olej vetřete do spánků. Dejte si záležet a olej jemně vmasírujte. Bolest hlavy by měla postupně ustoupit. Mátový olej funguje velmi dobře také na uvolnění a relaxaci svalů, namožené svalstvo zchladí a zklidní. Ideální je smíchat jej nejlépe s kokosový olejem, stačí přidat opravdu pár kapek. Výslednou směs si pak vmasírujte do svalů. Pokud máte doma neutrální masážní olej, klidně je vlastnoručně vyrobeným mátovým olejem vylepšete.

Mátový olej je jedinečný také při aromaterapii. Takže pokud si napustíte teplou vanu, klidně si do ní pár kapek přidejte. Uvidíte, jak vám zlepší náladu a budete se po koupeli cítit jako vyměnění. Mátový olej je jako stvořený I pro aroma lampy. Dobře uvolňuje dýchací cesty a zmírňuje symptomy rýmy, dokonce pomáhá ulevit od obtíží i astmatikům. Mátový olej je ideální také pro všechny, kteří se snaží hubnout. Pomáhá omezovat pocit hladu a chutě na jídlo. Takže pokud se vám občas stává, že máte chuť vyplenit ledničku, mějte u sebe lahvičku s mátovým olejem. Když je nejhůře, pořádně se z ní nadýchněte.

Na dětské bolístky

Drobné oděrky a úrazy jsou u dětí na denním pořádku. Ale občas se poraní samozřejmě i dospělí. Řada lékařských studií potvrdila antibakteriální působení máty, proto je olej dobrý na ošetření ran. U dospívajících může pomoci také s akné. Velmi dobře se hodí také na ošetření popálenin, kde se dobře uplatní její chladivé účinky. Zklidňující účinky mátového oleje využijete pro u příliš aktivních dětí. Pár kapek oleje na lem trička či třeba límeček halenky udělá divy. Navíc zvýší pozornost a pomůže s učením.

Odpudí klíšťata

Většině lidí máta voní, působí svěže a navozuje pocit čistoty. Rozprašovač se směsí vody a mátového oleje můžete během dne používat pro osvěžení dechu. Několika kapek mátového oleje pak promění kelímek s vodou v dobře fungující ústní vodu, která navíc působí protizánětlivě.

Naopak klíšťata vůni máty rozhodně nemilují. Takže pokud do mechanického rozprašovače smícháte vodu s mátovým olejem a během výletu do občas postříkáte sebe nebo oblečení, klíšťata vám dají pokoj. Aplikace olejového přípravku však může zanechat stopy na oblečení. Máta nevoní ani dalším druhům hmyzu, mátový olej odpudí třeba komáry. Pár kapek oleje nakapaného na mravenčí cestičky zase spolehlivě odradí nezvané spolubydlící.