Zdroje: cs.wikipedia.org, www.lidovky.cz

Nápoj lásky z džungle i hor

Jsou afrodiziaka jen pověra nebo máte vlastní zkušenosti a na konkrétní potraviny nedáte dopustit? Každá kultura má nějaké zázračné prostředky pro podporu smyslné touhy, které jsou však opředené tajemstvím. Z nějakých důvodů je toto téma stále zabalené v pomyslném závoji mystiky, jako bychom si bez ní toužebné vzplanutí ani nedokázali představit. Správné afrodiziakum musí být také určitě cizokrajné a nedostupné. Třeba jako tato.

Za nejvyhlášenější afrodiziakum ve světě prý patří muira puama. Listy a kůra stromu muira puama, které se prý učinkem připodobňují výbušnému dynamitu, se používají na výrobu tonika nebo kapslí. Lékařské vědě nejsou účinky extraktů z tohoto stromu známy, a tak jde jen o zkušenosti Amazoňanů.

V Andách rostoucí kořen rostliny maca je prý také fantastickým stimulantem. Maca je také nazývaný peruánským ženšenem a prostředkem pro podporu tvorby testosteronu i estrogenu. I tento prostředek je výhradně součástí přírodní medicíny původních obyvatel And. Pokud se do těchto končin nechystáte, patrně se ani nedozvíte, zda skutečně funguje.

Podobně je na tom také africký bujarník johimbe, jehož kůra se používá v lidovém léčitelství jako prostředek k podpoře libida a potence. V kůře obsažené látky však mají závažné následky při nadužívání, které mohou vést až k selhání ledvin.

Potenci i libidu svědčí i docela obyčejné potraviny

Nám známé ostružiny, čokoláda či muškátový oříšek by měly mít také účinky na podporu libida a jsou o něco známější i prozkoumanější než maca či muira puama. Mezi další přírodní afrodiziaka prý patří také celer, pískavice řecké seno, americká bylina damiána, zázvor či ženšen.

Také tento videorecept na domácí přípravu viagry, jak hlásá nadpis, používá zázvor. Funguje? Snad ano. Rozhodně jej můžete vyzkoušet i vy. Příprava není vůbec náročná. Podívejte se ve videu:

Zdroj: Youtube

Proč použít na potenci zázvor?

Čerstvý zázvor je u nás docela jednoduché koupit, a pokud jde o jeho afrodiziakální účinky, i ty jsou prokázané. Zázvor totiž pomáhá doslova rozproudit krev. Stimulace krevního oběhu přímo souvisí také se sexuální výkonem. Zázvor navíc snižuje úzkost i stres, a proto se zdá, že uvolněné či až rozpustilé náladě vyloženě nahrává.

Dobré je vědět, že není nutné mít zázvor čerstvý, ale klidně můžete použít i sušené mleté koření. Nejjednodušší je to ve formě čaje či jako potravinový doplněk, ale ani ten se nesmí nikdy nadužívat. Bezpečné množství může být různé v závislosti na zdravotním stavu či užívání léků na konkrétní zdravotní obtíže, nicméně 1 až 2 gramy zázvoru jsou obecně doporučovaným denním maximem.

Související články