S nástupem jara začínají rašit nejrůznější bylinky vhodné pro přípravu domácích léčivých elixírů. Proti nachlazení vám pomůže nejen jitrocelový sirup nebo lipový čaj. I smrkový sirup rozpouští hleny, usnadňuje vykašlávání a uvolňuje dýchací cesty. K jeho výrobě přitom potřebujete jen tři ingredience.

Zdraví z přírodní lékárny

Hned na začátku jara se probouzejí jehličnaté stromy a větvičky obrůstají novými mladými a křehkými výhonky. Nové jasně zelené výhonky obsahují velké množství vitamínu C a prospěšných silic, které zmírňují příznaky nachlazení. Nejvhodnější doba pro sběr čerstvě vyrašených větviček je během května, maximálně do začátku června, než příliš narostou. Pro sběr si vyberte raději místo vzdálené dopravnímu ruchu a mimo hlavní zástavbu, kde nehrozí přílišné znečistění. Trhejte jen mladé výhonky, které snadno poznáte podle jejich světle zelené barvy. Nejvhodnější jsou ty, které dosahují délky do pěti centimetrů, delší než deseticentimetrové už raději nesbírejte. Čerstvé výhonky co nejdříve zpracujte.

Léčivý i chutný sirup

Na výrobu smrkového sirupu budete kromě smrkových výhonků potřebovat cukr a chemicky neošetřený citrón. Dál už si vystačíte jen s větší lahví se širokým hrdlem (skvěle poslouží třeba zavařovací sklenice), pro její utěsnění postačí kousek celofánu a gumička nebo provázek. Na přecedění hotového sirupu použijte plátýnko a pro jeho uskladnění si připravte uzavíratelnou lahev. Vyrobte si raději dostatečné množství, je nejen léčivý, ale i chuťově velmi příjemný. Užívá se při prevenci i léčbě nachlazení či při bolestech svalů a kloubů, kromě toho je skvělý i na ochucení čajů a dalších nápojů.

Recept na smrkový sirup

Natrhané výhonky opláchněte vodou, nechte okapat a osušte. Před plněním do lahve je můžete ještě pokrájet na jemno. Vymytou a vyčištěnou lahev začněte plnit, na dno naskládejte první vrstvu výhonků do výšky několika centimetrů a důkladně upěchujte. Na výhonky nasypte asi centimetrovou vrstvu cukru a na ní položte jeden nebo dva plátky citrónu. Ve vrstvení pokračujte, dokud nenaplníte celou sklenici nebo vám nedojdou suroviny. Poslední vrstvu bude tvořit cukr. Pak už zbývá jen uzavřít sklenici pomocí celofánu, který kolem hrdla utáhnete gumičkou.

Lahev i s obsahem umístěte na slunné a teplé místo, vhodný je například okenní parapet. Obsah nechte dva až tři týdny vylouhovat, uvnitř se začne tvořit hnědá hustá tekutina. Poté sklenici otevřete a vzniklý sirup přeceďte přes plátýnko, aby se zbavil drobných nečistot. Tekutinu slijte do lahví a uchovávejte nejlépe v lednici. Při nachlazení užívejte lžíci sirupu každé ráno.