Zdroje: vitalitis.cz, cs.wikipedia.org

Skořice je koření i lék

Skořice je ohromně zajímavé koření. Tako silně aromatická mletá kůra či její roličky v celku byly už od středověku velmi drahým a váženým zbožím. I když je dnes skořice všude dost, v žádném případně nepodceňujte její přínos. Skořice je léčivá, a dokonce i její aromatická vůně má ohromný vliv na náš organismus.

Skořice je sice skvělým doprovodem jablek i vánoční atmosféry, nicméně není to jen tak ledajaké koření. Ze skořice se vyrábí silice, oleje a tinktury, používá se v potravinářském i kosmetickém průmyslu, ale i farmacii či voňavkářství. I malá špetka skořice dokáže s tělem zázraky, a to si koneckonců můžete během chladných dní vyzkoušet sami.

Léčivá síla skořice

Toto aromatické koření, které obsahuje především vonný cinnamaldehyd, ethylcinnamát č eugenol a další složky, které doslova rozproudí krev v žilách. Nejde však o to, že by vám skořice rozbušila srdce, ale naopak krevní tlak snižuje, ale roztahuje cévy a vlásečnice. Dochází tak k lepšímu prokrvení a celkově zkvalitnění krevního oběhu, zároveň však zmírňuje krvácení například menstruační či z nosu.

Skořice má také výjimečné antibiotické i antimykotické účinky a funguje jako dezinfekce. Jako většina koření i skořice podporuje chuť k jídlu a trávení, nicméně významně napomáhá i při obyčejném nachlazení a kašli.

Domácí skořicový olej

Abyste mohli skořici maximálně využít, můžete si doma připravit i skořicový olej. Takový olejíček se hodí v malém množství do jídel i nápojů, ale můžete jej také použít jako účinnou aromaterapii a rozptýlit jej pomocí difuzéru nebo aromalampy. Skořicový olej ředěný 1:1 je také možné aplikovat zevně. V takovém případě se používá jako antiseptikum, a navíc zmírňuje i bolest.

Příprava skořicového oleje je opravdu nesmírně jednoduchá. Vždy se používá kvalitní olivový olej a skořice. Pokud máte skořici mletou, pak stačí v rendlíku zahřát olej, v okamžiku, kdy začne vřít přidejte veškerou skořici. Krátce, asi tři minuty směs povařte a odstavte ze sporáku. Směs přefiltrujte přes kávový filtr nebo plátýnko, uskladněte v uzavíratelných lahvičkách na tmavém místě.

Výroba oleje z celé skořice je o něco delší, nicméně také prostá. Vyplňte celou skořicí uzavíratelnou nádobu a zalijte ji olivovým olejem, tak aby byla zcela ponořená. Uzavřete a nechejte macerovat na teplém místě pod dobou alespoň tří týdnů. Po uplynutí této doby sceďte přes sítko olej a přelijte jej do lahviček.

Související články