Udělejte si v týdnu alespoň dva večery chvíli jen pro sebe. Prospěje to nejen vašemu tělu, ale i psychice. Uvidíte, že si z této odpočinkové činnosti brzy uděláte svého „koníčka“! Obzvlášť, když si k tomu pustíte příjemnou hudbu a vezmete si do ruky oblíbenou knihu. A navíc k tomu budete mít zásobu vlastnoručně vyrobené bylinkové soli, s kterou si tyto chvíle dokázala užívat i císařovna Sissi.

Zužitkujte bylinky nasbírané během léta

Pokud patříte mezi fandy sběru bylinek, určitě máte na konci sezóny doma nasušenou dávku bylinek, které máte vyzkoušené a v oblibě. Využijte jich část k výrobě koupelových solí, nebudete litovat. Okamžiků, kdy se během zimního sychravého počasí rádi ohřejete ve vaně, bude jistě nespočet. Jejich výrobu zvládne každý a nebudete potřebovat nic, co byste doma běžně neměli. Kromě bylinek, soli a dózy můžete ještě využít výživné rostlinné a stoprocentní esenciální oleje. Dodají bylinkovým solím navíc výživné a vonné látky.

Proč koupele se solí a bylinkami?

Zde je jednoznačná odpověď. Obě ingredience mají totiž blahodárné účinky na lidský organismus. Sůl se podílí na dezinfekci kůži, zlepšuje hojení ranek a zánětů, napomáhá regeneraci tkání a velice zlepšuje stavy jako je lupénka, akné nebo ztvrdlá kůže. Podílí se na urychlení olupování odumřelých částí pokožky. A umí to dobře i s pletí obličeje, lidé v tomto oboru ji často přezdívají „bílé zlato“. Kromě toho, že skvěle vyrovnává přirozený tón pleti má ještě i detoxikační účinky.

U žen je tento typ koupelí vhodný při zánětech močových cest a mnohých gynekologických potížích. Bylinkové soli vám při relaxaci ve vaně pomohou k uvolnění všech svalů a kloubů. Úlevu pocítíte i při únavě, stresu či nachlazení. Sůl tělu totiž dodává důležité minerály a stopové prvky.

V čem se Sissi ráda koupala a jak pečovala o své tělo

Slavné císařovna Alžběta Bavorská, manželka císaře Františka Josefa I., byla v péči o své tělo opravdu důsledná. Například měla ve své toaletní komnatě malou tělocvičnu a masážní lavičku. Velká vana z pozinkované mědi se od roku 1876 stala součástí nové císařovniny koupelny ve vídeňském Hofburgu. A císařovna ji využívala opravdu denně. Měla v oblibě střídání chladných a teplých parních koupelí se solí, bylinami a olejem. Nejvíce milovala olivový olej, který ji udržoval dle jejího mínění pleť stále jemnou a pružnou. Velice ráda si užívala mořské soli nebo té z Bad Ischlu, prý s vůní růže. Po koupeli vždy následovalo krémování celého těla a poté masáž.

Výroba je absolutně banální

Připravte si čistou dózu a postupně v ní smíchejte 3 polévkové lžíce himálajské růžové soli se stejným množstvím mořské bílé soli, přidejte 1 polévkovou lžící sušených květů levandule a 3 polévkové lžíce sušeného květu měsíčku lékařského. Přidejte pár kapek esenciálního oleje a 1 polévkovou lžíci olivového oleje. Následně vše pečlivě promíchejte a uzavřete těsným víčkem. Před prvním použitím nechte směs tak 2 až 3 dny odležet. A navíc můžete takto připravenou bylinkovou sůl využít i jako skvělý dárek. Stačí použít zajímavou nádobu a ozdobit ji třeba krajkovou mašlí.

Inspirujte se na videu zde:

Zdroj: Youtube

Zdroje: www.idnes.cz, www.living.iprima.cz, www.chalupari-zahradkari.cz