Zdroje: http://www.herbalista.cz, www.bylinkyprovsechny.cz, sever.rozhlas.cz

Echinacea, třapatka či třapatkovka?

I když běžně echinaceu označujeme jako třapatku, není to tak docela přesné. V posledních letech se díky rozborům DNA dělá pořádek i v rostlinné říši, kde často dochází k lepšímu pochopení příbuznosti rostlin a díky tomu také ke změnám názvu. Na základě nových poznatků byl rod Echinacea odloučen od velmi podobného rodu Rudbekie. Rudbekie zůstaly třapatkami a Echinacey jsou proto přejmenovány na třapatkovky.

Třapatkovka se k nám dostala jako okrasná květina, nicméně její léčebné účinky jsou dobře známé. Také v lékárnách a obchodech se zdravou výživou si můžete všimnout toho, že echinacea je častou a oblíbenou bylinkou, která je spojována s obranyschopností či jako doplněk léčby při zánětech močových cest a močového měchýře. Je to rostlina dobře známá a vyzkoušená, ale jak si mimo jiné můžete poslechnout i v tomto výjimečně pěkně a informativně zpracovaném videu, nelze tvrdit, že to je lék sám o sobě.

Zdroj: Youtube

Léčivá echinacea prospěje i vám

Třapatkovky se k nám dostaly ze Severní Ameriky, konkrétně středozápadu Spojených států. Je to rostlina nejen pěkná, ale také často využívaná v lidovém léčitelství pro množství látek, které z ní dělají ideální bylinu pro správné fungování imunitního systému organismu tím, že podporuje produkci bílých krvinek. Pročišťuje lymfatický systém, který přímo souvisí s imunitou, napomáhá také při onemocnění hroních cest dýchacích, ale i s bolestí v krku a celkově snižuje i bolestivost, například kloubů. Užívá se jak vnitřně, tak zevně, a to především při projevech lupénky, akné či ekzému.

Třapatkovku najdete v přípravcích jako jsou čaje, sirupy, vitamínové kapsle a tablety, které jsou vesměs všechny doporučovány na zlepšení obranyschopnosti. Pokud si chcete vyrobit vlastní tinkturu, pak je to rozhodně možné v případě, že pěstujete echinaceu nachovou, úzkolistou nebo bledou. K přípravě se nejčastěji používá kořen nebo okvětí, také zpracování natě je běžné.

Jak připravit domácí tinkturu z echinacey

K výrobě tinktury budete potřebovat 1 litr kvalitního alkoholu, jako je například vodka, a 150 g čerstvé nasekané třapatkovky. Bylinku dejte na dno uzavíratelné nádoby, zalejte alkoholem, uzavřete a nechejte stát na tmavém místě 3 až 4 týdny. Občas můžete protřepat. Poté sceďte a tinkturu přelijte nejlépe do lahvičky s kapátkem.

Tinkturu je vhodné užívat vždy 3 dny a pak si dát třídenní přestávku. Denní dávka je 15 až 20 kapek třikrát denně. Jak zmiňuje video, rozhodně pamatujte i na to, že i bylinky mohou způsobit alergie a reagovat s léčivy. V případě třapatkovky jde například o užívání paracetamolu nebo léků na ředění krve.

Související články