Na jaře se tradičně připravovala tinktura z kopřivy, řebříčku, kořene pampelišky, kořene lopuchu a sedmikrásky.
Zdroj: Shutterstock

Jak vyrobit zázračnou domácí bylinkovou tinkturu podle našich babiček?

Naše babičky si za dřívějších časů, když byl někdo z rodiny nemocný, musely umět poradit s tím, co měly doma a co jim nabídla příroda. Podívejte se, jaký bylinný elixír je vždy postavil na nohy. 

Pokud chcete využít léčivou sílu bylinek k léčbě nejrůznějších onemocnění, pak si z nich vyrobte extrakt. Tinktury jsou totiž velmi účinné. Mějte však na paměti, že obsahují alkohol, je tedy nutné je ředit vodou nebo třeba čajem.

Tinktury z bylin působí na lidský organismus podobně jako některé léky, ale jsou zdravější díky přírodnímu původu všech použitých složek. Vytvořila je totiž sama příroda a organismus na ně reaguje velmi dobře. Naše babičky si připravovaly skvělou tinkturu z bylinek, vždy podle toho, jaká nemoc je trápila, pojďte se podívat jak.

Tinktura je výborná na nespavost, zánět močových cest a při pásovém oparu. Tinktura je výborná na nespavost, zánět močových cest a při pásovém oparu. Zdroj: profimedia.cz

Tinktura z bylinek krok za krokem

Budete potřebovat 200 gramů bylinek na 1 litr alkoholu, který má 40 - 45 %. Ideální je například vodka. Také si připravte 2 sklenice s víkem a jednu tmavou sklenici, kam si hotovou tinkturu pak přelijete. Najděte kousek plátna nebo jemné sítko a můžete jít na to. 

Na tinkturu jsou ideální čerstvé listy, pupeny, semínka, klíčky, kořeny. Když používáte sušené bylinky, měly by být nasušeny před krátkou dobou, ideálně v témže roce. 

Čerstvé bylinky pečlivě operte, kořeny očistěte a vše nakrájejte nadrobno. Dejte do sklenice, zalijte alkoholem tak, aby byly všechny bylinky ponořené. Sklenici dejte na tmavé místo a nechte stát při pokojové teplotě pět dní, ale ideálně týden. Každý den s obsahem zatřepejte.

tinktura z květů měsíčku lékařského Tinktura z květů měsíčku lékařského se v lidovém léčitelství využívá například proti hemeroidům. Zdroj: Shutterstock.com / Madeleine Steinbach

Nezapomeňte pečlivě vymačkat šťávu z rostlin

Po týdnu obsah přeceďte přes plátýnko do čisté sklenice a nezapomeňte pečlivě vymačkat i šťávu z rostlin. Tuto vymačkanou tekutinu opět nechte stát v uzavřené nádobě na tmavém místě pět dní.

Za deset dní je tedy tinktura hotová. Opět ji přecedíme a dáme do tmavé sklenice s dobře těsnícím víčkem. Uchováváme na tmavém a chladném místě. Pokud budete vše dodržovat, vydrží vám tinktura až dva roky.

Nedávejte si více než třicet kapek třikrát denně. Tinktury jsou totiž silnější než výluhy. S jejich užíváním to ale nepřehánějte a neužívejte je dlouhodobě.

Tip

Na jaře se tradičně připravovala tinktura z kopřivy, řebříčku, kořene pampelišky, kořene lopuchu a sedmikrásky. Smíchejte bylinky ve stejném poměru a postupujte podle návodu výše.

Zdroj: www.jaktak.cz, www.tinktura.eu, www.herbavis.cz, V.Hruška: Jak se léčit rostlinami

Akční letáky