Zlatožlutě kvetoucí bylinku můžete potkat na loukách, ale i na mezích či okrajích cest a lesů. Pokud zaváháte, zda jde skutečně o třezalku tečkovanou, vezměte list a podívejte se na něj proti slunci. Měli byste vidět malé světlé tečky, které v sobě ukrývají červené barvivo. Právě to mělo symbolizovat krev našeho Spasitele, který byl ukřižován. Podle legendy jeho krev kapala na rostliny, které sbíral jeho učedník Jan Křtitel a rozdával je zbožným věřícím.

Janův olej

Kromě čaje se už po staletí z třezalky připravuje také léčivý olej, zvaný Janův olej. Účinně hojí všemožné drobné rány, čerstvá zranění, výrony, oteklé žlázy. Pomůže vám také zjemnit pokožku na tváři a je vhodný na pokožku po opalování. Pokud vás trápí bolesti zad, zejména v kříži a také při ischiasu a revmatismu, pravidelně olej vtírejte na bolavá místa. Zmírňuje bolesti, odstraňuje a léčí záněty. Zklidní i bolavá bříška miminek. Vtírejte na bolestivá místa, masáže bříška miminkům provádějte vždy ve směru hodinových ručiček.

Pro výrobu Janova oleje se používají třezalkové květy. Najdete je na slunných a suchých místech a sbírat by se měly jen za slunečného dne.

Vyberte si jeden z našich 2 receptů na domácí třezalkový olej:

Janův olej macerovaný na slunci

Květy třezalky zalijte extrapanenským olivovým olejem tak, aby byly zcela ponořené. Nádobu dobře zavřete a nechte několik týdnů na teplém místě, můžete i na přímém slunci. Z květů se do oleje uvolní červené barvivo. Poté olej přeceďte přes plátýnko do tmavé láhve. Tu dobře uzavřete.

Rychlý třezalkový olej s vínem

Asi 500 g květů macerujte 5 dní v extrapnenském olivovém oleji a 500 ml bílého vína. Následně vařte nad vodní lázní, dokud se víno neodpaří. Nechte vychladnout a sceďte. V oleji namáčejte gázu a používejte jako obklady na rány, popáleniny, používá se i na potírání při revmatické neuralgii. Pokud chcete olej pouze na popáleniny, je vhodné olivový olej nahradit lněným olejem.

Související články


Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, www.growforagecookferment.com