Nakládaná zelenina Moravanka byla hitem především 70. let, ale její chuť neomrzela až do současnosti. Jde o výborný doplněk masových pokrmů a omáček, hodí se do salátů i pomazánek a také k toustům a bagetám. Využijete ji jak ve studené kuchyni, tak i při vaření.

Přestože si ji můžete koupit, není nad domácí výrobky. Vždy totiž víte, co do připraveného pokrmu opravdu přidáváte a také si jej můžete okořenit dle své chuti. Pokud se vám na zahradě urodilo, jde o nejlepší způsob uchování zeleniny, a to na dlouhou dobu. Tedy v případě, že vám nebude chutnat až tak, že ji nezkonzumujete dříve.

Domácí zeleninová směs ala Moravanka

Očistěte si 1/2 kg celeru, stejné množství kořenové petržele a 1 kg mrkve. Poté si zeleninu nakrájejte buď klasicky na kostičky, anebo na větší kousky dle vaší fantazie a uvařte ji do poloměkka. Všechna zelenina by měla být pod vodou, aby se provařila rovnoměrně. Potom zeleninu přeceďte přes sítko a vývar si nechte na později. Budete ho potřebovat zhruba 1 l.

Zbavte jádřinců 1 kg masitých paprik, oloupejte si 1 kg cibule a nakrájejte ji na malé kousky. Stejně tak si pokrájejte sterilované okurky z 1 sklenice. Vložte do hrnce, přidejte 1 balení mraženého hrášku a vše spařte horkým zeleninovým vývarem. Po chvilce zeleninu přeceďte (tekutinu uchovejte), nechte okapat a dejte ji do lednice odležet do dalšího dne.

Vývar použijte na nálev

Do zeleninového vývaru přidejte 1/4 l octa, 2 lžičky soli, 1 lžíce cukru, 12 kuliček sacharinu a 2 bobkové listy. Vše tak na 20 minut svařte a poté nechte vychladnout.

Velké finále

Druhý den nandejte zeleninu do sklenic a zalijte připraveným nálevem. Kdo má rád ostré, může přidat i nějakou tu feferonku nebo oblíbené pálivé kozí rohy. Stejně tak si můžete dát do směsi i květák rozebraný na malé růžičky nebo nakrájenou cuketu. Nakonec sklenice pevně zavíčkujte a sterilizujte tak 10 minut při teplotě 85 až 90 °C.

Náš TIP

Pokud máte rádi malé celé cibulky, použijte je namísto pokrájené cibule.

Zavařit lze i papriky, rajčata a salát. Jak na to, se můžete podívat v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.rady-navody.cz, www.domaci-jidelnicek.cz