Neobvyklé zbarvení pryskyřice fascinovalo naše předky už od starověku. Dračí krev byla vzácným obchodním artiklem a využívala se jak k barvení látek a dřevěných výrobků, tak k alchymistickým pokusům, k léčbě různých onemocnění a hojení ran. V dnešní době dračí krev seženeme v podobě kapek a kapslí, kterým je přisuzován antivirový, antibakteriální i antiplísňový účinek. Protože nejsou zrovna levné, je určitě vhodné si nejprve prověřit, do jaké míry je výtažek skutečně zázračný.

U dračí krve je velice matoucí už její původ. Rudou mízu totiž roní vícero druhů tropických stromů a každá může mít trochu jiné účinky. Ta "pravá" dračí krev se v minulosti získávala z dračince rumělkového (Dracaena cinnabari), jenž roste výhradně na ostrově Sokotra v Arabském moři a patří k ohroženým druhům. Dnes se jako dračí krev zpracovává spíše pryskyřice z rozšířenější asijské palmy Daemonorops draco nebo z amazonského stromu Croton lechleri.

Protože je dračí krev získávána z různých zdrojů, pro vědce není jednoduché ověřit nebo vyvrátit její vliv na lidský organismus. Například schopnost likvidovat škodlivé organismy byla prokázána zatím jen u dračince, u jiných druhů "dračích stromů" studie nebyly zatím ani provedeny. Výzkum nicméně naznačuje, že se v dračí krvi různého původu může skrývat potenciál pro léčbu diabetu, zánětlivých onemocnění a možná i rakoviny. K ověření těchto předpokladů je ovšem ještě dlouhá cesta.

Léčitelé zatím vycházejí z praxe a zkušeností domorodců, kteří dračí krví léčí špatně se hojící rány, vředy, ekzémy a zažívací potíže. Protože se rudá míza v minulosti využívala i k vyvolání potratu, její užívání se rozhodně nedoporučuje těhotným a kojícím ženám. U zdravých dospělých lidí je jinak konzumace potravinových doplňků z dračí krve v předepsané míře považována za bezpečnou.

(Zdroj: https://www.healthline.com/health/dragons-blood#bottom-line, https://en.wikipedia.org/wiki/Dragon%27s_blood)