Vlašské, lískové nebo pekanové ořechy? Vybrat si můžete z velkého množství a všechny mají svou specifickou chuť a vlastnosti. Většina ořechů obsahuje velké množství tuků, z toho vyplývá logická otázka ohledně zdraví. Ale nemusíte se obávat, oříšky, samozřejmě v přijatelném množství, jsou nadmíru zdravé!

Vlašský ořech

Výhodou tohoto ořechu je fakt, že se vyskytuje na mnoha zahradách. Ale to loupání! Po rozlousknutí skořápky na vás vykoukne podivný tvar, který připomíná mozek, což je vcelku příhodné, neboť jeho konzumace aktivitu mozku zvyšuje. Dále vlašské ořechy podporují snížení cholesterolu, mají dokonce protizánětlivé účinky a bude se vám s nimi i lépe hubnout. Doporučená denní dávka je 30 – 50 g.

Lískový oříšek

Další ořech, který se u nás hojně vyskytuje. Obsahují 60% tuků, spoustu minerálních látek, dále například železo, zinek a vápník nebo vitamíny skupiny B. I lískové ořechy jsou přínosné pro mozkovou činnost, snižují cholesterol v krvi, prospívají vlasům a zlepšují zažívání. Padesát gramů vám do těla doplní výdej zhruba hodinové tělesné aktivity, tím pádem jsou vhodné především pro sportovce. Výhodou těchto oříšku je, že jsou stravitelnější než výše zmiňované vlašské ořechy nebo mandle.

Kešu

Nejedná se úplně o ořech, kešu totiž spadá do kategorie semen. Rostou na stromě s názvem ledvinovník západní, což v podvědomí lidí moc není. Pro člověka konzumace těchto ořechů znamená omezení výskytu kardiovaskulárních chorob, podporu mozkové činnosti, zdravější zuby, vylepšení stavu kůže a vlasů nebo dokonce zlepšení nálady. Slýcháváme, že kešu nejsou vhodné při redukci váhy, ale naopak se ukázalo, že nám v této činnosti výrazně pomáhají.

Mandle

Mandle nás obohacují o vápník, vitamín E a B, antioxidanty a důležité minerály. Jsou také perfektním zdrojem vlákniny. Pomohou nám s regulací cholesterolu, zlepší nám trávení i kvalitu naší pokožky. Za mandle je rádo i naše srdce. Opět se nejedná o ořech, mandle jsou příbuzné například s meruňkami. U nás se pěstují zejména na Moravě, ale výnos není takový, jako v jejich přirozeném prostředí.

Pekanové ořechy

Ořechy s obsahem až 70% tuku! Loupání těchto ořechů jde ztuha, musí se nejprve spařit horkou vodou. Vzhledem vám jistě připomenou ořechy vlašské, ale chuťově jsou sladší a měkčí. Obsahují minerální látky jako mangan, hořčík, fosfor, železo nebo zinek, dále pak vitamíny A, B, C a E. Působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním, pozitivně ovlivňují naše trávení a podporují nás v boji s nadbytečnými kilogramy.

Para ořechy

Obří ořechy pocházejí ze stromu juvie ztepilé. Jejich chuť je nasládlá, máslová a jemná. Skořápka para ořechu je nesmírně tvrdá, ve zvířecím světě ji dokáže rozlousknout jediný hlodavec – paka (aguti). Para ořechy se pyšní vysokým obsahem tuků, minerálů, vitamínů a bílkovin. Pozitivně se para ořechy podepisují na naší psychice i kardiovaskulárním systému. Dejte si však pozor na nadměrný přísun para ořechů najednou, protože by vás mohly přepadnout zažívací potíže z vysokého příjmu selenu.

Zdroje: www.kafe.cz, www.mojezdravi.cz, www.idnes.cz