Situaci, kdy se nám na obličeji či na těle objeví nechtěný pupínek, zná jistě každý z nás. Může být různého vzezření a velikosti. Některé druhy pupínků jsou notoricky známé, jiné nikoliv. Jaké druhy jsou nejčastější a jejich léčbu zvládnete doma sami, a se kterými je lepší se obrátit na lékaře dermatologa?

Na tipy, jak se zbavit akné na těle se můžete podívat na následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Akné

Jedno z nejčastějších a nejznámějších kožních onemocnění, které se začíná projevovat v pubertě a je běžné až pro 95 % teenagerů. Stále více však postihuje i jedince ve vyšším věku, a to jak muže, tak i ženy. Vzniká v hlubších vrstvách pod kůží a na povrchu se projevuje nejprve jako bolestivý červený pupínek, který je plný hnisu a během pár dní je zakončen bílou špičkou.

Příčinou vzniku bývá především hormonální nerovnováha, ale také bakterie. Oba tyto faktory vyvolávají zvýšenou produkci kožního mazu, díky čemuž dochází i k otoku pórů, praskání kůže a rozšíření zánětu do okolní tkáně. Nikdy akné násilně nevymačkávejte, místo by se mohlo nebezpečně zanítit. Raději místo potřete dezinfekčním a vysušujícím prostředkem a vhodně zvolenou kosmetikou. Pokud nic nezabírá, navštivte dermatologa.

Milie neboli bílé tečky

Vypadají jako drobné hrbolky na povrchu kůže. V podstatě jsou to miniaturní tvrdé cysty, které jsou tvořené mrtvými kožními buňkami, jež se hromadí pod kůží. Tvoří se nejen samostatně, ale i ve shlucích. Častými místy výskytu jsou oční okolí, krk i ruce a lokality s tmavými kruhy a skvrnami.

Komedony neboli černé tečky

Jedná se o póry, které jsou ucpané nečistotami a mazem, jež na vzduchu oxiduje a získává tak svůj typický tmavý odstín. Ačkoliv je mnoho jedinců vymačkává, měli byste to raději nechat vždy na kosmetičce, abyste si komedony nezatlačili ještě hlouběji do kůže. Raději použijte exfolianty typu kyseliny salicylové a retinolu, napomáhají totiž buněčné výměně a nedovolí tak odumřelým buňkám póry ucpávat.

Lipomy

V tomto případě se jedná o nezhoubný tukový nádor neboli tukovou bulku. Na dotyk bývá měkký a nebolestivý. Zpravidla se tvoří v podkoží a vzniká buď spontánně, anebo jako důsledek poranění. Důvodem výskytu bývá většinou genetika a bulka se vyskytuje samostatně, nebo jako více drobných cystických pupínků. S odstraněním vám pomůže odborný lékař.

Třešňové angiomy

Obecně vznikají angiomy shlukováním drobných červených cév v jedné nebo více vrstvách na sobě. Zpravidla prorůstají kůží i podkožím a tvoří měkké třešňově červené hrbolky. Příčina jejich vzniku je dodnes neznámá a jejich velikost se pohybuje od malé špendlíkové hlavičky až do rozměrů kolem 1 cm v průměru. S jejich odstraněním by vám měl poradit výhradně dermatolog.

Keratóza Pilaris

Toto neinfekční onemocnění se projevuje suchou a zhrublou kůží a drobnými pupínky bílé barvy, které jsou blízko u sebe. Nejčastěji se objevují na lících, zadní straně paží, stehnech a hýždích a vznikají, protože keratin ucpává folikuly. Díky tomu se vrchní vrstvy kůže zesilují a zbytňují a pokožka je pak hrubá a nerovná. Často je tak tato nemoc nazývána také jako „kuřecí kůže“. Pro vyhlazení lze použít produkty s kyselinou salicylovou a glykolovou.

Růžovka neboli rosacea

Tato choroba je poměrně vzácné chronické kožní onemocnění, které se často vyskytuje hlavně na centrální oblasti obličeje, tedy na tvářích, nose a čele. Projevuje se zánětlivým zčervenáním kůže nebo výsevem malých hnisavých pupínků. Nikdy je nemačkejte, abyste si nemoc neroznesli i na další lokality, raději vše zkonzultujte s odborným lékařem.

Související články

Zdroje: www.goodhousekeeping.com, www.vitalia.cz, www.womenshealthmag.com