Co způsobuje barvu duhovky?

Duhovka (iris) je barevná část oka, která obkružuje zornici (pupilla). Hlavním posláním duhovky je ohraničení předního a zadního segmentu oka. Duhovka lidských očí bývá obvykle silně pigmentovaná. Může být hnědá až zelená, modrá či šedá. Nejvýznamnějším barvivem, které k barvě duhovky přispívá, je tmavé barvivo melanin. Na barvu duhovky má vliv nejen množství tohoto pigmentu, ale také hloubka jeho uložení. Barva očí se po narození vyvíjí a o jejím ustálení se mluví kolem 3. roku věku dítěte.

Změny barvy duhovky jako signál nemocí

Při zběžném pozorování vnímáme barvu očí podle převažující barvy. Pokud se však podíváme hodně zblízka, což nám umožňuje třeba i fotografie, budeme nejspíš překvapeni, kolik odstínů a variací zbarvení si všimneme. Právě z takových pozorování vznikla iridologie, jedno z odvětví alternativní medicíny.

Iridologové věří, že každá část duhovky ukazuje stav určité části těla, orgánu či systému. Domnívají se, že oko je nervově propojeno se všemi částmi našeho těla a že jednotlivé orgány mají na duhovce oka svá reflexní nervová zakončení. Z toho pak odvozují, že pokud má některý orgán nějaký problém, v oku se to projeví jako pigmentace či dalšími změnami. Postupně vznikaly více či méně podrobné mapy, které měly upřesnit, jaký segment duhovky co představuje. Srovnáním těchto map se však ukázalo, že ani iridologové nejsou jednotní.

Fotograf Jakub Štěpán shromáždil v rámci svého projektu Human eye sbírku fotografií téměř 900 párů lidských očí. Do sbírky nechal nahlédnout bývalého irisdiagnostika, Zdeňka Rýdla. Ten ji okomentoval takto: “Každý druhý až třetí má nemocné ledviny nebo štítnou žlázu. To není žádná zvláštnost, to se dá snadno zjistit v laboratoři. Daleko zajímavější se mi zdá skutečnost, že každý patnáctý fotografovaný člověk vykazuje známky problémů se srdíčkem, způsobené nafouknutím, vyboulením tlustého střeva. Tato vyboulenina pak přes bránici tlačí na srdce. Výsledkem pak je, že i mladý a do té doby zdravý člověk, si najednou všimne slabosti kolem srdce a nevěřícně sleduje do té doby neznámou srdeční arytmii. Pak se může klidně stát, že mu lékař v dobré víře bude léčit zdravé srdíčko, zatímco problém je jinde... Ze všech Vašich fotek mají 4 lidé překyselení v žaludku, 6 lidí má výrazně deformovaný obvod zorničky, 12 lidí má zvláštní kresby nebo znamení, 13 lidí má výrazné znaky v sektoru mozku zaviněné nejspíše špatným trávením, 15 lidí má výrazné problémy s páteří.“

Změny v oku jako odraz nemocí

Vědeckého potvrzení se iridologie nikdy nedočkala, spíše bývá zařazována mezi šarlatánské praktiky. Přesto však existují určité změny v lidském oku, které skutečně na určité choroby upozorňují. Není to však proměna barvy duhovky. Postiženy jsou jiné tkáně lidského oka (rohovka, bělimo, čočka, sítnice). K chorobám, které lze „vyčíst“ z lidských očí, patří např. diabetes, hypertenze, hyperlipidemie, Wilsonova choroba či alkaptonurie.