Fazole, nebo-li „maso chudých“, jsou skvělou potravinou, která je mimořádně bohatá na bílkoviny, minerály, vitamíny a obsahuje řadu cenných nukleových kyselin, které jsou základními stavebními kameny buněk. Tyto látky jsou nezbytné pro kvalitní regeneraci buněk lidského těla. Dle vědců a odborníků by rozhodně fazole neměly chybět v pravidelné stravě. Navíc se dají použít do mnoha pokrmů a zpracovat na tisíc způsobů.

Jak připravit fazolové chilli se podívejte v tomto YouTube videu na kanál Cuketka.cz:

Zdroj: Youtube

Češi by měli konzumaci zvýšit

Oproti jiným státům je u nás konzumace fazolí nízká. Průměrný Čech spotřebuje za rok maximálně 3, 5 kg luštěnin, ale spíš i méně, kdežto obyvatelé jižní Evropy zkonzumují za stejné období i přes 6 kg. „Luštěniny u nás totiž nebyly nikdy moc oblíbené,“ sděluje hlavní důvod vysokoškolská profesorka a specialistka v oboru potravinářství Jana Dostálová.

Proč jíst více fazolí

Fazole mají hned několik užitečných výhod. Obsažené bílkoviny nejsou spojené s příjmem nezdravého tuku a cholesterolu. Zároveň mají fazole nízký glykemický index a nezvyšují hladinu cukru v krvi. Obsahují značné množství vitaminů řady B a jsou bohaté na hořčík, draslík a další důležité minerály. Pouhých 180 g fazolí obsahuje 74 % denního příjmu kyseliny listové.

Nic se nemá přehánět

I v případě fazolí se však držte pravidla, že pestrá strava je základ zdraví. Není tedy nutné jíst fazole denně a ve velkých porcích. Stačí si je šikovně přidávat do různých pokrmů jako jsou polévky, saláty nebo pomazánky. A jaké jsou jejich účinky na naše zdraví?

Prevence rakoviny

Vzhledem k faktu, že fazole obsahují vysoké množství vlákniny, jsou výbornou prevencí před rakovinou tlustého střeva. Vědci potvrdili, že jsou v nich látky příbuzné ženským pohlavním hormonům, které mají schopnost snižovat riziko rakovinného bujení. Výzkumy zároveň prokázaly nižší výskyt rakoviny prsu u žen, které fazole pravidelně konzumují.

Ochrana srdce

Pokud budete jíst fazole, budete také pečovat o zdraví srdce. Je to nejen díky jejich nízkému glykemickému indexu, ale i se schopností snížením nezdravého cholesterolu. Svou důležitou roli hraje i kyselina listová, která se podílí na odbourávání homocysteinu, což vede ke zlepšení kondice srdce, ke snížení krevního tlaku a ke snížení případných zánětů v těle.

Pomoc při cukrovce

Fazole mají mnoho výhod i pro jedince trpící cukrovkou. Výborně totiž snižují hladinu krevního cukru, zlepšují hospodaření s inzulinem a regulují hladiny cholesterolu. Navíc fazole nedodávají do těla zbytečný cukr, což je pro diabetiky nezbytné. Vědci doporučují nahradit fazolemi nadměrnou spotřebu hovězího či jiného červeného masa.

Snazší hubnutí

Fazole jsou i výbornou potravinou, která vám usnadní hubnutí. Pokud je budete konzumovat v rozumných dávkách, podpoříte v jídelníčku vyváženou stravu bez nadbytečných tuků a cukrů. Když si tuto pochoutku dopřejete několikrát týdně, můžete za měsíc shodit až 1,5 kg tělesné hmotnosti.

Související články

Zdroje: www.medicalnesstoday.com, www.radimbeznoska.cz, www.denik.cz