Nějaké ty fibromy si na těle najde nejspíš každý z nás. Někomu se tvoří méně, jinému více a ani lékaři nedokážou pořádně vysvětlit, proč to tak je. Předpokládá se, že za ně může genetická dispozice nebo podráždění kůže v místech jejich výskytu. Často je totiž nacházíme v podpaží, na krku, pod prsy a vůbec tam, kde se pokožka hodně ohýbá nebo tře o oblečení. Výjimkou nejsou ani fibromy na očních víčkách.

Protože neznáme přesné důvody, proč a jak fibromy vznikají, nikdo nedokáže ani s jistotou říci, jak jim předcházet. Jejich odstranění se provádí mechanicky, nejčastěji prostřednictvím tzv. elektrokauteru, který na fibrom působí vysokofrekvenčním proudem. Zákrok není zcela bezbolestný, ale trvá jen několik vteřin a zanechá po sobě stroupek, jenž do dvou týdnů sám odpadne.

Zabrat mohou také některé domácí metody, které byste ovšem neměli zkoušet, pokud se fibrom nachází na obzvlášť citlivém místě, jako je například oční okolí. V takovém případě se skutečně raději obraťte na lékaře.

Dobrých výsledků je možné dosáhnout s pomocí jablečného octa, do kterého namočíte kosmetický tamponek a fibrom jím budete několikrát denně potírat. Dejte přitom pozor, abyste se tamponkem nedotýkali i okolní zdravé kůže, ocet by ji zbytečně podráždil a mohlo by dojít až k zánětu.

Z tohoto důvodu se také nedoporučuje octový tamponek na fibrom přiložit a přelepit náplastí, ačkoli by bylo mnohem jednodušší než výrůstek neustále potírat. Existuje však trik, kterým podráždění okolní pokožky zabráníte: připravte si dvě náplasti a do jedné vystřihněte malou dírku o velikosti nežádoucího fibromu. Náplast si pak přilepte na kůži tak, aby výrůstek z dírky vyčuhoval, a teprve potom na něj přiložte kousek tamponku s octem. Na závěr místo přelepte druhou náplastí, abyste tamponek zafixovali. Okolí je tak chráněno a ocet bude působit skutečně jen na fibrom.

Kyselina v octu obsažená přebytečné buňky naruší, výrůstek postupně odumře a odpadne. Tentýž recept můžete vyzkoušet i na bradavice.

(Zdroje: https://www.vylectese.cz/domaci-recept-bezbolestne-odstraneni-fibromu-bradavic-jinych-koznich-vyrustku/, https://styl.instory.cz/krasa/1917-vadi-vam-kozni-vyrustky-na-tele-odstrante-je-zubni-niti-ci-lakem-na-nehty.html)