Fibromy patří mezi nejčastější nezhoubné (benigní) mezenchymální nádory pojivových tkání. Vyskytují se téměř po celém těle. Vznikají na základě dlouhodobého a chronického dráždění pokožky nebo sliznice dutiny ústní.

Podle poměru buněk a vaziva se rozdělují na tvrdé a měkké. Tvrdé fibromy obsahují velké množství vláken. Rostou pomalu a jejich zbarvení se často mění od růžové, červené po hnědou. Vyskytují se na dolních končetinách, na pažích a na trupu. Mezi tvrdé fibromy patří i keloidní jizvy objevující se na místech původní rány. Nejčastěji se s nimi setkáváme na ramenou, zádech, obličeji, ušních lalůčcích nebo hrudníku.

Měkké fibromy se někdy označují jako stopkaté, protože visí na tenké stopce. Připomínají malou houbu nebo bambulku. Obsahují větší množství buněk a méně vláken. Najdeme je na krku, v podpaží, v tříslech nebo na očních víčkách.

Příčina fibromů

„Přesnou příčinu vzniku fibromů neznáme. Pokud je řádně odstraněn, již se nevrací. Časem se však mohou objevit nové výrůstky. Prevence bohužel neexistuje," říká MUDr. Linda Bláhová z dermatovenerologického oddělení pro dospělé FN Motol.

Nejčastěji se objevují tam, kde byla kůže poraněna. Tělo tak na tomto místě začne nadměrně tvořit fibrózní tkáň. Svou roli také hraje věk, poruchy imunity a autoimunitní onemocnění, užívání hormonální antikoncepce před 20. rokem nebo některých léků na potlačení imunity. Rizikové jsou také jizvy po piercingu, akné nebo popáleninách.

Fibromy a jedlá soda

Odstranit fibromy lze několika způsoby. Můžete si je nechat vyříznout skalpelem, ostrou lžičkou nebo laserem. Populární je také vypálení tekutým dusíkem či aplikace injekce kortikosteroidů. Pokud jste zastánci přírodní léčby, zkuste použít pastu z jedlé sody.

Pozitivní vlastností jedlé sody neboli hydrogenuhličitanu sodného je její schopnost zvyšovat pH. Pro organismus je navíc zcela bezpečná. Zásadité prostředí způsobí, že se přebytečné buňky naruší a výrůstek postupně odumře a odpadne. Dejte si však pozor, abyste nezasahovali do zdravé kůže. Zbytečně byste ji podráždili. Zkuste tedy jednoduchý trik.

Připravte si dvě náplasti, vodu nebo ricinový olej, jedlou sodu a mističku s čajovou lžičkou. Do jedné náplasti vystřihněte dírku o velikosti fibromu. Pak ji přilepte na místo tak, aby hrbolek vyčuhoval. 1/4 lžičky sody nasypejte do misky a přidejte trochu vody nebo ricinový olej. Vytvořte hustou pastu. Tu naneste na fibrom a přelepte ho druhou náplastí. Opakujte 2-4x denně tak dlouho, dokud neodpadne.

„Pokud domácí léčba selhala a fimbrom vám překáží, můžete vyhledat lékaře. Ten dle typu, lokace, velikosti a charakteru navrhne léčbu." doporučuje MUDr. Lucie Polák.

Zdroj: www.zena-in.cz, www.cs.medlicker.com, www.vylectese.cz