Flexitariánství je určitě pro mnohé z vás pojem, který jste ještě nikdy neslyšeli. Jde o nový styl, který se zaměřuje na výživu. Dal by se vysvětlit, jak je možná patrné podle spojení slov, flexibilním vegetariánstvím. Tento výraz se začal poprvé užívat ve zlatých devadesátkách. Do praktické formy však přešel docela nedávno, konkrétně v roce 2008. Na to, že je to v podstatě nový styl stravování, podle něj již začíná své jídelníčky měnit veliká řada celebrit. Proč je flexitariánství tak oblíbené?
Video o flexitariánství si můžete pustit na Youtube kanále Mašiboando:
Flexitariánství
Jak již z názvu vyplývá, jedná se o flexibilní vegetariánství. To znamená, že vaše strava se bude nejvíce skládat z rostlinných složek. Zelenina, ovoce, náhražky masa a podobně. Částečně bezmasá strava, ale slovo částečně je velice podstatné. To právě tvoří největší rozdíl mezi vegetariánstvím a tímto novým stylem. Maso totiž není vůbec zakázaná složka, jelikož z něj vaše tělo získává důležité látky, které mu pomáhají správně fungovat. Jde však o jeden důležitý princip. Pokud již jíte maso, ujistěte se, že splňuje určité kategorie. První z nich je, že maso nesmí být průmyslově zpracované. Vybírejte tudíž maso například z ekofarem, kde si můžete být stoprocentně jisti jeho původem. Podobně jako vegani a vegetariáni, flexitariáni nemají rádi utrpení zvířat a podmínky, v nichž se veliká většina masa vyrábí. Zkuste si třeba vyhledat dodavatele, který zvířata na maso chová v klidném a přívětivém prostředí, kde nedochází k týrání zvířat. Přeci jen jsme to, co jíme.
Výhody flexitariánství
První výhodou je samozřejmě, to že si můžete vychutnat maso. Zároveň ale má i několik zdravotních benefitů. Může pomáhat proti civilizačním onemocněním, jako je například cukrovka, obezita, nebo kardiovaskulární onemocnění. Další výhodou je šetrnost k planetě a přírodě.
Zdroje: aktin.cz, www.idnes.cz