Jsme generace, která snad více používá hýždě než nohy. Vstaneme z postele, přesuneme se do práce, kde většina lidí sedí, a pak se přesuneme na pohovku a v noci do postele. Mezitím si dáme něco dobrého k snědku. Tak funguje většina lidí v produktivním věku. Než nás z toho začnou bolet záda nebo začneme tloustnout. Motivace je velká, takže se po hlavě vrhneme na první video z YouTube, které slibuje, že za hodinu spálíme až 500 kcal. A na druhý den se nemůžeme hýbat. Dáme si tedy pauzu a další den také, protože tělo ještě bolí a navíc začíná nový seriál. Jak z tohoto kolotoče ven?

„Hodina cvičení je jako jíst celý den fast food, na konci dne si dát salát a myslet si, že jíme zdravě. Stejně tak ani ta hodina pohybu nevykompenzuje to, že celý den sedíte shrbení před počítačem,“ říká Nela Ďopanová, zakladatelka projektu Fpohybu. (Zdroj: forbes.cz) S ní souhlasí i bývala bikini fitness atletka, trenérka a youtuberka Valerie Peršina: „V současné době je doporučeno, aby se dospělí věnovali alespoň 150 minutám aerobního cvičení se střední intenzitou týdně v podobě rychlé chůze nebo jízdě na kole a dva až tři dny aktivitám na posílení svalů. Nemusíte dělat všechno současně. Těchto 150 minut může být rozloženo v průběhu týdne a dokonce je lze „rozkouskovat” na krátké cvičení po celý den," píše na svém instagramovém účtu. (Zdroj: www.instagram.com)

Aby člověk zdravě hubl, je experty doporučován kalorický deficit ve výši 500 kcal za den. Toho ale za doporučovaných 30 minunt cvičení ve střední intenzitě a posilování nedosáhneme. Je tedy třeba přidat alespoň další půl hodinku aktivity. Ta však může být opět „rozkouskována" do celého dne a ani nemusíme poznat, že v té době cvičíme.

Vhodná aktivita je ranní protažení nebo jóga, cesta do práce a z práce pěšky nebo intenzivnější procházka s dětmi nebo se psem. 10 minutové posilování během dne, kdy se třeba vaří brambory a 10 minut pilates večer, kdy jedou v televizi reklamy. „Povinných" zdravotních 30 minut aktivity za den se nasčítá velice lehce a ty další intenzivnější a hubnoucí budou jen další motivací na cestě za zdravým a vysněným tělem.