Fresh čili čerstvá šťáva je pro tělo velmi zdravá. Má však i rizika
15. 9. 2018

Fresh čili čerstvá šťáva je pro tělo velmi zdravá. Má však i rizika

Možná máme pocit, že pitím ovocných šťáv dopřáváme našemu organismu více vitaminů, než bychom do sebe dostali konzumací čerstvého ovoce. Jenže to není tak docela pravda. Kdy šťávy prospívají a kdy ne?

Zatímco smoothie je dohladka mixovaný ovocný či zeleninový nápoj, který se mixuje i se slupkami a dužinou, fresh je rovněž ovocný či zeleninový nápoj, ale ovoce a zelenina jsou tlakem jen zmáčknuté tak, aby z nich vytekla čerstvá šťáva. Slupka z ovoce se do šťávy však nedostane – a v ní se nachází nejvíce pigmentů, které tvoří barvu plodu - a jak vědci dokázali, čím je ovoce tmavší, tím je zdravější. Tyto pigmenty, především flavonoidy a karotenoidy, jsou totiž významné antioxidanty - látky, které chrání buňky.

Ovocné šťávy mají své výhody i rizika

Čerstvé plody dále obsahují dřeň, jejíž vnitřní tužší části jsou důležitým zdrojem flavonoidů, které po konzumaci „spolupracují“ s vitaminem C při ochraně organismu. Dřeň je rovněž společně se slupkou hlavním zdrojem ovocné vlákniny. Například na čtvrtlitrovou skleničku jablečného džusu spotřebujeme často víc než čtyři jablka. Ty obsahují 12 až 15 gramů vlákniny - a celé toto množství se lisováním ztratí.

Pozor na zažívací potíže

I v ideálních podmínkách hrozí při konzumaci ovocných šťáv střevní potíže. Lidé s žaludečními vředy či gastritidou by se měli vyvarovat zejména šťáv z citrusů, rybízu, jablka a ostružin, které mohou významně podráždit žaludek. Vinné šťávy jsou zase nevhodné pro diabetiky a obézní, protože obsahují příliš mnoho cukru. Navíc většina šťáv má projímavý účinek, takže pokud trpíme na průjmy, měli bychom džusy ředit vodou a pít je pomalu a po menších doušcích. To platí především pro děti.

mrkvová šťáva nejen pro ostrý zrak

Na co které šťávy pomáhají? 

Například jablečná šťáva snižuje krevní tlak, hladinu cholesterolu a krevních tuků, posiluje imunitní systém, srdce a krevní oběh, stabilizuje hladinu cukru v krvi a posiluje cévy. Pokud ji pijeme ráno nalačno, pomáhá při zácpě a povzbuzuje činnost střev.  

Mrkvová šťáva obsahuje velké množství betakarotenu a je nejlepším zdrojem vitaminu A. Obsahuje také vitaminy B, C, D, E, K a selen, prvek odvádějící z těla volné radikály. Podporuje trávení, působí proti hemoroidům a zvyšuje odolnost proti infekcím. Šťáva z mrkve podporuje zrak a dýchací orgány, pomáhá udržovat zdravé zuby a kosti. Chrání nervový systém a je vhodná při očistách jater. 

Šťáva z červené řepy podporuje tvorbu červených krvinek, celkově posiluje organismus, čistí krev, má vynikající čistící účinek pro játra, ledviny a žlučník. Povzbuzuje také činnost lymfatického systému a je vhodnou podporou v období klimakteria. Nepijeme však najednou více než dvě deci, neboť její silně čistící účinek může způsobit nevolnost. 

Připravit si můžete ale také třeba zelnou šťávu, která pomáhá při zácpě, nebo okurkovou šťávu – ta zase prospěje vaší pleti. Bramborová šťáva   zase podporuje léčbu dny a pomáhá při žaludečních potížích. Pro zlepšení chuti je dobré ji kombinovat s mrkví a celerem. 

Hnědnutí nevadí

Pokud odšťavňujeme jablka nebo hrušky, počítejme s tím, že šťáva oxidací látek zhnědne. Tmavé zabarvení ale není na škodu. Šťávu bychom měli vypít do druhého dne, bez konzervačních látek totiž rychle kvasí. Pokud ji nevypijeme hned, přidáme několik kapek citronové šťávy a uchováme v lednici.

Autor Hana Kováříková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: devětmínussedm = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS