Zdroje: www.zdravizone.cz, www.healthline.com, pubmed.ncbi, neuropatolog Susan Y. Bookheimer

Granátová jablka patří mezi nejzdravější ovoce na Zemi. Konzumují se semena a jejich červený, šťavnatý a sladký obal, známý jako aril. Můžete je jíst syrové nebo si z nich připravit šťávu. Granátové jablko má působivý nutriční profil. Obsahuje 7 g vlákniny, 3 g bílkovin, 30 % z doporučené denní dávky (DDD) vitamínu C, 36 % DDD vitaminu K, 16 % DDD kyseliny listové a 12 % DDD draslíku. Je však také velmi sladké. Jeden šálek zrníček s obalem má 24 g cukru a 144 kalorií.

Granátové jablko a zdraví

Granátové jablko obsahuje dvě rostlinné sloučeniny, díky kterým se řadí mezi superpotraviny. Punicalaginy jsou extrémně silné antioxidanty, které se nacházejí ve šťávě a slupce z granátového jablka. Jsou tak silné, že šťáva má trojnásobnou antioxidační aktivitu než červené víno a zelený čaj. Druhou látkou je kyselina punicová, která se nachází v oleji ze semen granátového jablka. Je hlavní mastnou kyselinou v arilech. Ta je zodpovědná za účinnou redukci tuku.

1. Granátové jablko, protizánětlivé účinky a rakovina

Studie ve zkumavkách ukázaly, že látky obsažené v granátovém jablku mohou snížit zánětlivou aktivitu v zažívacím traktu, stejně jako v buňkách rakoviny prsu a rakoviny tlustého střeva. Studie na lidech zjistila, že pití 237 ml šťávy z granátového jablka denně zpomalilo růst rakovinných buněk prostaty. Pomáhají také při prevenci srdečních chorob, cukrovky 2. typu, Alzheimerovy choroby, a dokonce i obezity.

2. Pomáhá v boji proti artritidě a bolesti kloubů

Artritida je v západních zemích již běžným problémem. Látky obsažené v granátovém jablku, které mají protizánětlivé účinky, dokážou blokovat enzymy, o nichž je známo, že poškozují klouby u lidí s osteoartrózou. Navíc, extrakt zmírnil artritidu u myší.

3. Šťáva snižuje riziko srdečních onemocnění

Hlavní mastná kyselina v granátovém jablku – kyselina punicová, dokáže snížit hladinu triglyceridů a zlepšit tak jejich poměr v porovnání s HDL. Šťáva dokáže snížit hladiny „špatného“ LDL cholesterolu. Také redukuje krevní tlak, který je hlavním rizikovým faktorem pro srdeční choroby.

4. Bakterie a viry nemají šanci

Granátové jablko má antibakteriální a antivirové vlastnosti, které mohou být užitečné proti běžným onemocněním dásní a kvasinkovým infekcím. Ukázalo se totiž, že látky v něm obsažené, účinně bojují proti některým druhům bakterií i kvasinek Candida albicans.

5. Zlepšuje paměť

Existují určité důkazy, že granátové jablko může zlepšit paměť. „Studie u 28 starších dospělých se stížnostmi na paměť zjistila, že pití 237 ml šťávy z granátového jablka denně po dobu 4 týdnů, významně zlepšilo markery verbální a vizuální paměti," píše Susan Y. Bookheimer ve své publikaci.

Bonus

Dle nejnovějších výzkumů, pravidelné pití šťávy podporuje erekci a lze ji tedy označit, jako přírodní Viagru.

Granátové jablko má široké využití a pomáhá snížit riziko různých závažných chorob, včetně onemocnění srdce, rakoviny, artritidy a dalších zánětlivých stavů. Využijte jeho potenciál naplno a dejte si 3 dcl šťávy nebo jeho semena s červeným obalem denně.