Vědci totiž v posledních letech provádějí výzkumy, jež prokázaly, že grepy obsahují chemické látky, které se nazývají furanokumariny. Bohužel působí v našem organismu tak, že tlumí enzym pomáhající rozkládat účinnou látku, kterou obsahují léky. Do těla se pak dostane mnohem větší množství léku, než dokáže zpracovat. Hrozí dokonce i předávkování, protože furanokumariny zabrání rozkládání léku v trávicím ústrojí.

Počet se zvyšuje

Pokud jste si až dosud mysleli, že se jedná jen o několik výjimek, nenechte se mýlit. Počet léků, během jejichž užívání se nesmí jíst grepy, stoupá. V roce 2008 to bylo pouze 17 léků, v současné době vědci objevili i další, jejich počet se zvýšil na 43. O jaké léky se jedná? Patří mezi ně léky na snížení hladiny cholesterolu, na krevní tlak či na rakovinu a léky po transplantaci orgánů. Odborníci však tvrdí, že jejich počet se neustále zvyšuje.

Poraďte se s lékařem

Vždy se před užíváním léků poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem, zda můžete konzumovat grepy nebo grepovou šťávu. Určitě to nepodceňujte, protože stačí sklenice džusu a jedna pilulka může způsobit to, co deset se sklenicí vody. Může se to projevit náhlým snížením krevního tlaku, halucinacemi, problémy s dýcháním a svalovými potížemi. Na pozoru by měly být i ženy, které užívají hormonální antikoncepci, která během konzumace grapefruitů nemusí být účinná. Někdy se informace o grepové šťávě nacházejí i na příbalovém letáku, rozhodně jej pokaždé dobře přečtěte a buďte obezřetní. Pokud máte na grepy neodolatelnou chuť, alespoň je jezte až 4 nebo 5 hodin po užití léku, tím se riziko sníží.

Související články

Zdroje: Doktorka.cz, zena-in.cz