Jakmile nám počasí umožní sedět celý den venku, vytahujeme grily malé i velké, chystáme grilovačku se sousedy nebo jen tak pro sebe. Jako milovníci jídla víme, že čím bude maso prorostlejší, tím se víc pochutnáme. K tomu bramborový salát, různé omáčky a majonézy a navrch víno, pivo a pálenky na lepší zažívání. Nejpozději s prvními hvězdami na nebi však začneme litovat, že jsme nepřestai pít dřív a v jídle se víc nekrotili.

Raději rybu, prosím…

Nemusíme se hned vzdávat masa, jen bychom se měli držet několika zásad. Náš žaludek a žlučník, obzvlášť v kombinaci s alkoholem, nejvíc potrápí tuky. Proto zvolíme maso libovější a místo bůčku a klobás si ugrilujeme steak, kuře nebo rybu. Také bychom měli šetřit majonézou – vždyť různé omáčky se dají vyrobit i z tvarohu a bylinek, můžeme si připravit ostřejší rajčatovou nebo si koupit ajvar, balkánskou pastu z paprik.

… ale opékat jen krátce

Další nepřítel našeho zdraví se kromě tuku skrývá ve způsobu, jakým maso opékáme. Když se totiž moc dlouho nebo moc slině zahřívají cukr, aminokyseliny a kreatin v mase, vznikají rakovinotvorné sloučeniny. A je prokázáno, že čím déle se maso peče, tím více těchto látek vzniká. Takže steak raději krvavý!

Ryby jsou určitě zdravější varianta než třeba opékaná uzenina, ale i tady je lepší je neopékat příliš dlouho. V rybím mase nesmí například v sousedním Německu být více než jeden mikrogram benzyprenu, jedné ze škodlivých látek. Když se taková ryba griluje na dřevěném uhlí, stoupne obsah této látky v křupavé kůrce na povrchu desetkrát. Když si rybu opečeme nad přímým ohněm, pak je to dokonce 200krát více. Proto je lepší rybu opékat jen krátce a formou nepřímého grilování.

První pomoc

Nejlepší je samozřejmě prevence – třeba jídlem. Pálení žáhy nebo nadýmání způsobené nevhodnou stravou může zmírnit, když k jídlu podáváme hořčici, jelikož ta podporuje trávení. Nebo sáhneme po bylinkách: majoránka uvolní bolestivé křeče, kurkuma zas zmírní podráždění žaludku.

Když už nás trápí těžký žaludek, můžeme vypít žaludeční čaj nebo si uvařit čaj mátový či fenyklový, použít se dají samozřejmě I volně prodejné prostředky z lékárny. Pokud nás ale žáha pálí více dní za sebou, určitě bychom s tím měli jít k lékaři, jelikož nám může signalizovat I vážná onemocnění či stavy.