Hemeroidy neboli zlatá žíla

Jedná se o bolestivou chorobu, při které dochází k sesunutí a zvětšení cév v řitním otvoru. Nejenže jsou hemeroidy nepříjemnou záležitostí, ale zároveň někdy dost podstatně omezují běžné každodenní aktivity. K jejich zklidnění můžete využít léčivých účinků některých bylinek. Pomůže vnitřní i vnější užívání v podobě koupelí, mastí nebo obkladů. Některé byliny mají totiž výborný stahující a dezinfekční účinek, dokonale urychlují hojení a také zastavují nežádoucí krvácení. Je vždy dobré tak po 14 dnech bylinky obměnit.

Hemeroidů jsou dva typy

Tato choroba má dvě podoby. Někoho mohou trápit hemeroidy vnitřní, jiného zas vnější. Průvodními jevy však mají stejné. Nejčastěji se jedná o svědění, krvácení a bolest, a to nejen při stolici, ale i během celého dne.

Příčiny vzniku

Hemeroidy se často objevují u jedinců se sedavým zaměstnáním. Ovšem jejich vznik může způsobit i nedostatek pohybu, nadváha, dlouhodobá zácpa nebo nadměrné užívání projímadel. Nejlepší prevencí je zdravý životní styl. Pokud už vás však tento problém sužuje, je dobré o něj dbát a dělat vše pro to, abyste se ho co nejdříve zbavili a nemuseli ho řešit operativně.

Vnitřní užití bylinek v podobě čaje

Máme pro vás hned dva tipy na lahodné čaje, které podpoří vaše bolavé cévy zevnitř. A kromě toho oblaží svými účinnými látkami i celý organismus.

Tip na první mix: Smíchejte si 10 g květu trnky obecné, 10 g květu řebříčku obecného, 5 g květu arniky, 15 g krušiny olšové a 10 g listů meduňky lékařské. Jednu polévkovou lžíci této směsi spařte 250 ml vody a nechte 15 minut louhovat. Odvar pijte každé ráno a večer.

Tip na druhý mix: Vyrobte si směs z 30 g řebříčku lékařského, 15 g kopřivy dvoudomé, 30 g natě jablečníku obecného a 10 g pampelišky. Stejné množství jako v předchozím případě nechte vařit tak 2 minuty v půl litru vody a pak nechte ještě 10 minut louhovat pod pokličkou. Čaj můžete popíjet během celého dne.

Koupel z dubové kůry

Pro dubovou kůru jsou zase typické výborné stahující účinky. Dokonce dokáže zastavit i krvácení. Odvar si připravte vždy čerstvý, a to z jedné polévkové lžíce dubové a 1 litru vody, který budete vařit tak 5 až 10 minut. Tuto sedavou koupel neprovádějte dlouhodobě, protože kůra silně vysušuje pokožku.

Koupel z heřmánku pravého

Heřmánek je známý především svými jedinečnými protizánětlivými účinky a dokonale uvolňuje křeče a bolest. Zároveň si umí poradit i s kožními rankami, protože urychluje hojení. Uvařte si 2 l silného odvaru a udělejte si z něj sedavou koupel, alespoň na dobu 15 minut.

Obklad z jitrocelu kopinatého

Tato známá bylinka obsahuje stejnou účinnou látku jako kostival, tedy allantoin. Bylina umí zastavovat krvácení a má výborné protizánětlivé a dezinfekční účinky, takže podstatně urychluje hojení. Udělejte si silný odvar a namočte do něho gázu, kterou použijte jako obklad. Stejně tak lze použít i čerstvé listy.

Obklad z kostivalu lékařského

Kostival má velmi silné protizánětlivými účinky, a to díky obsažené látce allantoin, která se podílí na obnově tkání. K léčbě můžete využít čerstvé listy, které rozemněte, poskládejte je na čistou gázu a přiložte na místo s výskytem hemeroidů. Použít lze i kostivalovou mast.

Zdroje: www.nahemeroidy.cz, www.rehabilitace.info, www.bylinkovo.cz